Ladislav Jakl: Kauza Vrbětice Babišovu vládu posiluje
Publikováno 23.04.2021 v kategorii: Rozhovory

Nejen Českem otřásla opětovná kauza výbuchu ve Vrběticích z roku 2014. Co za ní stojí, je to záminka a komu prospěje, odpovídá v netradičním rozhovoru pro VIPosobnosti.cz Ladislav Jakl.

Zdravím vás, pane Jakle a mám dotaz, jestli mi aktuálně odpovíte na pár dotazů k případu kolem Vrbětic a následných dopadů.

Já fakt nevím, jestli to s této chvíli stojí za rozhovor. Necítím potřebu teď nad tím nějak zásadně mudrovat, odpovídal bych jen holými větami, a to bude vypadat nezdvořile.

Myslím, že nebude. Zkusme to. Co vy na to?

Dobrá, tak zkusme.

Je podle vás výbuchu muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014 relevantní důkaz a důvod k vyhoštění ruských diplomatů z ČR?

Je to evidentně relevantní záminka.

Co za tím podle vás opravdu stojí a co je cílem?

Nezařadím se do skupiny lidí, kteří nemají skoro žádné informace, ale o to víc je baví spekulovat. Nevím, co je cílem. Vím, co cílem není. Prospět českým zájmům.

Je zajímavé, že podporu ČR vyjádřily i jiné země, jak tuto podporu  “číst”?

Zajímavé je spíš to, že některé tyto „jiné země“ byly připraveny vyjádřit podporu ČR dřív, než se ČR o věci samotné dověděla.

Jaký to bude mít podle vás dopad na rusko-české vztahy?

Myslím, že žádné rusko-české vztahy v tuto chvíli neexistují.

V minulém rozhovoru jsme mluvili o tom, že jaderná elektrárna byl konec Nečasovy vlády? Může se scénář opakovat?

Naopak. Tato kauza současnou Babišovu vládu zásadně posiluje. A dostavba Dukovan? S dostavbou jakýchkoli jaderných energetických kapacit je po téhle aféře na několik desetiletí utrum.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET