02/2021 Sekerníka Maxe střídá sekerník David
Publikováno 23.04.2021 v kategorii: Pivo

Bylo, nebylo, za devatero horama a devatero řekama uskutečnilo se druhé základní kolo soutěže První Pivní Extraligy o nejlepší ležák z českých průmyslových pivovarů pro rok 2021. Bohužel doba kovidová a s ní související příkazy a zákazy se odrazila i zde, například v tom, že nákupčí nemůže sestavit kolekci podle svých představ ale jednoduše podle toho, co se mu zrovna podaří sehnat.

Pakliže úroveň 1.kola byla porotci hodnocena jako jakžtakž průměrná, tentokrát se již otevřeně hovořilo o podprůměru zejména u vzorků z druhé poloviny tabulky. A nejen hovořilo ale i konalo. Porotci nemilosrdně stínali jeden titul za druhým, obzvlášť urputně si počínal kolega David, který s převzetím místa po Maxi Bahnsonovi zjevně převzal i jeho sekernickou povahu a mlátil osmičkami nebohé vzorky hlava nehlava.

Výsledky tudíž dopadly dosti tragicky, vždyť na postup stačilo 43bodů tj. průměrná známka 5,4, slovní hodnocení průměrné až špatné..

Ale pojďme k příjemnějším věcem.

Vítězem se stal Březňák z produkce Heinekenu, který ač neoslnil (30 bodů), přece jen vykazoval slušnou úroveň zejména v práci s chmelem.

Se šestibodovým (!) odstupem na druhém místě skončil nošovický Radegast,  několikanásobný vítěz předchozích ročníků už musel čelit drobným výtkám přísných porotců.

Naopak vcelku kladně, až na pár výjimek, byl hodnocen třetí Samson (39b) O čtvrté postupové místo, jak již řečeno se 43 body, bojovaly hned tři vzorky, vedle Vévody také Pernštejn a Bakalář a tak musel rozhodnout následující rozpij.

Ten ovšem skončil také nerozhodně, dle pravidel musel tedy rozhodnout hlas kapitána stolu.

A zbytek tabulky, to už byla jen bída a utrpení.

Zda je příčinou celkového poklesu současná covidová krize, můžeme se jen dohadovat. Ovšem pokles výroby je skutečnost a z toho vyplývající stárnoucí a hromadící se předem nasmlouvané zásoby už jen nepříjemný důsledek.

A na závěr jsem si nechal bonbonek, který PPE chystá pro nadcházející třetí kolo. Stejné portfolio vzorků bude totiž souběžně nezávisle hodnotit dámská komise, složená z pivovarských  a pivaznalých odbornic. Na výsledky a vzájemné porovnání hodnocení pánské a dámské sekce jsme velmi zvědavi a samozřejmě budeme veřejnost informovat!

1. Březňák Velké březno 30
2. Radegast Nošovice 36
3. Samson sv. ležák   39
4. Vévoda Vysoký Chlumec 43
5.-6. Pernštejn Pardubice 43
5.-6. Bakalář  Rakovník 43
7. Žatec sv. ležák   46
8.-9. Kanec Břeclav 48
8.-9. Primátor Náchod 48
10. Klášter   49

 

Petr Hrkal, PPE

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET