Minipivovary v centru Prahy jsou „zmrazené“. Češi je odepsali, turisté nepřijeli
Publikováno 24.08.2021 v kategorii: Ozvěna, Pivo
Minipivovary, které produkují 2,5 až tři procenta piva vyrobeného v Česku, už jsou významným zaměstnavatelem. Pracuje v nich už téměř 5000 lidí. Nové projekty zatím nevznikají, čekají na to, až lidé začnou více kupovat pivo od malých výrobců, řekl prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

„Každý minipivovar zaměstnává průměrně deset lidí – ve výrobě, restauraci, distribuci. Když je nás 500, tak je to skoro 5000 lidí. A to ty velké pivovary nezaměstnávají,“ uvedl. Podle Šuráně ale minipivovary hlavně oživují cestovní ruch a život měst a vesnic.

V Česku je 480 minipivovarů, z nichž je kvůli pandemii koronaviru asi 25 zakonzervovaných. „Čekají na to, až lidé přijdou do míst, kde vaří a prodávají pivo,“ uvedl Šuráň. Některé výroby už jsou podle něj „zmrazené“ rok, třeba minipivovar U Supa v Praze 1, který vyprodal pivo a dočasně zavřel. „Praha 1 a Praha 2 jsou mrtvé. Nápory turistů před deseti lety vyhnaly Čechy, kteří se zatím nevrátili objevovat krásu Prahy,“ řekl.

Další nové minipivovary se zatím nerozjíždějí. „Není komu prodávat,“ řekl prezident. Navíc jsou ovlivněné rostoucími cenami stavebních materiálů a prací. „Bojí se, že jim nepřijdou hosté a navíc se jim projekt zdraží o milion. Kdo začal loni stavět pivovar, tak dnes zjišťuje, že ho to teď stojí o 30 až 40 procent víc a váhá, jestli to rozjet,“ uvedl.

Letos zatím podle Šuráně otevřelo šest nových minipivovarů, dalších šest nebo sedm je kompletně dokončených a čekají, až začnou lidé více chodit do hospod. „Některé zanikly oficiálně a některé hibernují, ale některé už třeba rok čekají, že se to zlepší,“ řekl ČTK Ladislav Jakl, prezident První pivní extraligy, občanského sdružení odborných degustací a propagací kvality.

Ceny se zvýší až o pětinu 

Podle Šuráně už si žádný z minipivovarů nemůže dovolit držet nižší ceny z doby covidu, kdy se snažil uvařené pivo vyprodat. „Podle mě půjdou ceny na podzim o 15 až 20 procent nahoru, až skončí léto a turisté odjedou. Vyletí v říjnu v listopadu, a to nejen od pivovarů, ale od všech, kteří trpěli opatřeními proti covidu, tedy od pekáren, dodavatelů restaurací, prádelen a dalších,“ uvedl.

Naopak restaurace, které jsou často součástí minipivovarů, shánějí personál velmi těžko. „V Praze neseženete člověka do hospody,“ řekl. Podle Jakla zatím raději zůstávají v továrnách nebo skladech, protože nemají jistotu, že když se na podzim vrátí z brigád, že se hospody znovu neomezí nebo neuzavřou.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET