5/2022 Známe všechny semifinalisty!
Publikováno 03.06.2022 v kategorii: Ozvěna, Pivo

V úterý 24. 5. se uzavřela strastiplná pouť základními koly soutěže o nejlepší český ležák pro rok 2022. Soutěže se zúčastnilo rovných 55 vzorků ze všech v Česku působících průmyslových pivovarů.

A že to kolikrát nebyla procházka růžovým sadem, o tom svědčí bodové zisky vzorků uzavírajících tabulku toho kterého kola. Většinou se jedná už o „zavedené“ firmy, leč někdy nás čekalo nepříjemné překvapení. Právě jedno přišlo v tomto kole, kdy na posledním místě skončil evidentně (doufejme, že ojediněle) havarovaný Primátor Premium z Náchoda.

Ale po pořádku. Pivonošky se opět vyznamenaly, nános všech vzorků (což obnáší 88 sklenic!) zvládly v rekordním čase 6:39. Bravo, holky!

I nadále vše běželo jako na drátkách, vyhnuli jsme se ošidnému rozpiji, a tak bylo brzy jasno.

Z děleného prvního místa postoupili poličský Otakar jako jediný zástupce malých pivovarů a loňský vítěz Březňák z Velkého Března. Zbylé dvě postupové příčky obsadili další zástupci gigantů Staropramen a Starobrno. Ti ovšem měli na vítězné duo ztrátu celých šesti bodů, to tedy na čele tabulky nebývá zvykem.

Následující, tedy 5.- 6. dělené místo, už nepostupové, obsadili někdejší vítěz Litovel a Kutná Hora, u které je to po nepřesvědčivých výsledcích z minulých let přece jen posun vzhůru. Vzorky na 7. – 10 místě pak patřily k šedému průměru a také už nebyly ušetřeny drobných  výtek. O posledním Primátoru byla řeč, jen doplním, že sedmibodový odstup od místa předposledního je opravdu markantní..

První Pivní Extraliga si přes letní měsíce dopřeje relaxační program vyplněný různými výjezdy či vloženými soutěžemi, o nichž vás budeme samozřejmě informovat. Jediná „ostrá“ akce, která nás čeká, je volba nejlepšího slovenského ležáku 28.6. v První Pivní Tramwayi.

Závěrem bych chtěl jako nákupčí poděkovat všem, kdo mi se sháněním vzorků do degustací pomáhali, jmenovitě Liduška Krumpochová, Radka Raffelová a Petr Buriánek.

Semifinálová kola proběhnou na podzim, termíny zatím nejsou určeny.

Ještě malá poznámka: tak, jak pivovary během let mění svojí obchodní strategii, stává se také, že mnohé považují za svou vlajkovou loď  jiné tituly než před pár lety – týká se to hlavně dnes módních jedenáctek. To se také promítá do nasazování těchto titulů do naší soutěže.

5. základní kolo 2022 výsledky

1.-2. Otakar sv. ležák Pivovar Polička 29
1.-2. Březňák ležák Velké Březno 29
3.-4. Staropramen ležák Pivovary Staropramen 35
3.-4. Starobrno Medium Pivovar Starobrno 35
5.-6. Litovel Premium PMS Litovel 37
5.-6. Kutnohorská zlatá 12 Kutná Hora 37
7.  Excelent Plzeňský Prazdroj 38
8.-9. Poutník Premium Pivovar Pelhřimov 39
8.-9. Ježek Pivovar Jihlava 39
10. Braník Pivovary Staropramen 41
11.  Primátor Ležák Pivovar Náchod 48

 

Seznam všech semifinalistů pro rok 2022

Regent Třeboň

Francinův Ležák Nymburk

Pernštejn Pardubice

Klášter Premium

Pardál Echt

Ferdinand Benešov

Ostravar Premium

Zubr Přerov

Patriot Uherský Brod

Bernard sv. ležák

Gambrinus 12 Patron

Vévoda sv. ležák

Krušovice Premium

Budvar 33

Pilsner Urquell

Zlatopramen

Otakar  Polička

Březňák Velké Březno

Staropramen Ležák

Starobrno Medium 

Petr Hrkal, PPE

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET