Tisková zpráva: Nenechme si ukrást svobodné volby!
Publikováno 03.06.2022 v kategorii: Ozvěna

1. června 2022 řada politických stran, hnutí, spolků, iniciativ a osobností veřejného života  vydala společné prohlášení „NENECHME SI UKRÁST SVOBODNÉ VOLBY!“, kterým odmítají zavedení korespondenčních voleb, jež jsou zásadním nebezpečím pro naší demokracii. Tato veřejná výzva reaguje na snahu vládních stran prosadit v parlamentu ČR novelu zákona, která má korespondenční způsob hlasování zavést.

Korespondenční hlasování otevírá obrovský prostor pro možné falšování voleb, což je příliš velké riziko pro naší demokracii za cenu pouhého usnadnění voleb někomu, kdo pobývá mimo hranice naší republiky. Takovému kroku by měla předcházet rozsáhlá celospolečenská debata a nikoliv tiché prosazení vládními stranami v parlamentu v dobách velkého neklidu ve společnosti, kdy je veřejný prostor přehlcen ekonomickými problémy obyvatel či ukrajinsko-ruským válečným konfliktem. Z těchto důvodů se jeví, že vládní strany chtějí tuto změnu provést čistě účelově výhradně pro vlastní prospěch.

Kromě mnoha mimoparlamentních stran se k prohlášení přidali i někteří zástupci parlamentní opozice a řada osobností veřejného života jako například ekonom Karel Kříž, bývalý rektor AVU a výtvarník Milan Knížák, filosof Jiří Fuchs, hudebník a bývalý ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Ladislav Jakl, europoslanec a genmjr. v. v. Hynek Blaško, bývalý policejní prezident a současný předseda Asociace nezávislých médií Stanislav Novotný, poslanec SPD Jiří Kobza,  historik a signatář Charty 77 Radomír Malý či choreograf, režisér a bývalý umělecký šéf Baletu Národního divadla Petr Zuska.

Z politických stran a hnutí se k odporu proti korespondenční volbě přihlásily po prohlášení například Trikolóra, Svobodní, Manifest, Cesta, PES a řada dalších. Ze spolků a občanských iniciativ se k prohlášení připojily například konzervativní spolek Akce D.O.S.T., Zlatý špendlík, Odchod či Spojenectví Říp.

Pokud budou zástupci vládních stran nadále pokračovat ve snahách o prosazení této zákonné normy, která se důvodně jeví jako nástroj pro odstranění demokratického řádu v České republice, aktéři této výzvy budou iniciovat veřejné protesty proti současné vládě.

Webdesign: Kabris|NET