Za Králem Prahy do pivovaru Moucha
Publikováno 19.08.2022 v kategorii: Pivo

S trestuhodným zpožděním proběhla až letos v únoru soutěž o Krále Prahy 2021. A se stejně trestuhodným zpožděním navštívila hojná delegace První pivní extraligy vítězný pivovar Moucha v Braníku, aby předala zástupcům pivovaru diplom a ochutnala jeho stávající produkci.

No a s naprosto neodpustitelným zpožděním píšu zprávu z této návštěvy. Prostě covid nás asi uvrhl do letargie a tak na některé termíny rezignujeme. Nicméně dost bylo popela na naše hlavy, slibuju, že se letos polepšíme.

Teprve 25. 7. 2022 jsme se tedy sešli v nádražní restauraci v Braníku, abychom se vydali do pivovaru. Účast byla hojná – prezident PPE Láďa Jakl, Viceprezident PPE a prezident Aliance PIV Jirka Bejček Stehlíček, prostý pijan a nákupčí Hadži, spolumajitel pivovaru Trilobit sládek Petr Buriánek, David Hluštík a já. Začali jsme samozřejmě jedním lahodným Braníkem, abychom si připomněli genia loci a aby se nám v tom horku lépe kráčelo. Tak jsme šli a bylo nás šest.

Pivovar Moucha v Braníku vznikl před šesti lety, jako společný projekt Petra Mouchy, který propůjčil pivovaru své jméno, a kreativní mladé sládkové Daniely Tallové. Díky její fantazii a samozřejmě i kvalitě práce si brzy našel své místo na pivní mapě Prahy a již v prvním ročníku Krále Prahy se umístil ve finále. Důstojně tak navázal na skvělou pivovarskou tradici tohoto místa. Pozdějším angažováním emeritního pana „starého“ pivovaru Braník Honzy Kosa navíc završil ideální kombinaci kreativity erudované sládkové a zkušeného praktika.

Piva z pivovaru Moucha mají vše, co mají piva z minipivovaru mít. Pivovar se specializuje především na spodně kvašená piva. Ležáky jsou dobře hořké, vyvážené a klasicky stylové ve všech svých variantách od vítězné Pražské Mouchy, přes Českou Mouchu, Německou Mouchu až po Vídeňskou Mouchu. Výčepní je zase vysoce pitelné, jak má výčepní pivo být. Výjimkou ze spodně kvašených piv je snad jen Americal Fly, Ale tu jsme neochutnali.

V pivovaru jsme se bohužel pouze letmo pozdravili s Petrem Mouchou i Danielou Tallovou a poté se nás ujal Honza Kos. Bylo vidět, jak starého pivovarského ta práce v minipivovaru baví. Přecházel od tanku k tanku, popisoval, vysvětloval a málem nás nepustil domů. Nicméně vše má svůj čas a tak jsme pivovárek Moucha opustili s vědomím, že do Braníka se vrátilo poctivé pivovarské řemeslo a dobré pivo. Při jeho vysoké kvalitě se sem, po některých dalších ročnících Krále Prahy, jistě vrátíme. Takto jsme poděkovali a příjemný výjezd uzavřeli zase jedním nádražním Braníkem.

Jan Šuráň | PPE

Webové stránky pivovaru: Moucha Pivo

Webdesign: Kabris|NET