2. semifinále 2022: Konec Vévodů v Čechách?! Zvítězil náhradník náhradníka!
Publikováno 04.10.2022 v kategorii: Pivo

Děláte-li nákupčího pro degustace První Pivní Extraligy, máte někdy docela pestrý život, kdy o překvapení není nouze. Ta, jak už to bývá, přijdou v tu nejméně vhodnou chvíli. Třeba vás překvapí, když jdete do krámu koupit pivo, které tam měli deset let, a ono tam najednou není. Tak jdete do jiného krámu a tam taky není. Tak zlítáte celou Prahu a furt nic.

Jak jde poznat z titulku článku, jde o značku Vévoda, vařenou v pivovaru Vysoký Chlumec (tedy snad(!) – u velkých pivovarských celků totiž nikdy nevíte, kde se které pivo právě vaří a zlí jazykové tvrdí, že jde kolikrát o to samé pivo, jen s různými etiketami.)

Jediné, co se tedy zdá být jistotou, že pivovar Vysoký Chlumec je uzavřen a tituly z jeho produkce buď vaří jinde anebo byly či budou úplně staženy. Pídil jsem se dál a a značku Vévoda jsem nakonec objevil na oficiálním eshopu v rubrice „Pivní speciality!“ Co je speciálního na obyčejné jedenáctce netuším, asi to, že není nikde k sehnání.

Navíc už nezbýval čas k provedení takovéto transakce, která koneckonců ani neodpovídá regulím naší soutěže.

Ty nám ovšem umožňují, jednoduše řečeno, nahradit nedostupný vzorek dalším z daného základního kola. Ovšem ani to se neobešlo bez komplikací neboť šlo o Holbu Premium, v Praze obvykle nedostupnou. A tak jí nahradil další náhradník, tentokrát z produkce téhož pivovaru, tj. Holba Šerák. A ten si vedl velmi zdatně, neboť mu nakonec 30 bodů (průměr 3,75) stačilo k získání prvního místa a tím pádem postupu do finále!

Když říkám stačilo, upozorňuji tím na fakt, že úroveň 2. semifinále, jak se porotci také shodli, byla výrazně slabší než prvního. Hodnocení vzorků na posledních místech kolem 40 bodů, to skutečně není dobrá vizitka.

Zklamáním je opět umístění plzeňského Prazdroje. Zatímco v základním kole získal 32 bodů, což by bohatě stačilo na postup, nyní se 39 body krčí na osmém místě.

Naopak solidní výkon předvedl loňský vítěz Březňák, který postupuje do finále společně s Budvarem 33 na děleném 3. místě se ziskem 33 bodů.

A když už jsme u těch trojek, musím také zmínit výkon pivonošek, které v improvizovaném složení „Duo Marcelos“ nanosily všech 80 (!) vzorků v čase 7:03. Bravo!

Na druhém místě pak překvapil černý kůň Starobrno Medium.

A ještě se zastavme u pátého místa.

To totiž obsadil Patriot Uherský Brod, který je v současnosti v obdobném stavu jako již zmíněný Vévoda.

Pivovar v Uh. Brodu je uzavřen, Patriot se ještě vaří v Černé Hoře, ale zdá se, že už jen v sudové podobě, u láhvového je uveden strohý nápis „Není skladem“.

Takže je možné, že ve finále bude nahrazen šestým z tohoto semi, tj. benešovským Ferdinandem. Do finále však zbývá ještě pár dnů času, tak uvidíme jak to dopadne.

Finále ročníku 2022 je naplánováno na 11.10. od 19:00 v První Pivní Tramwayi a je jako vždy veřejně přístupné.

Výsledky 2. semifinále 2022:

1. Holba Šerák Hanušovice 30
2. Starobrno Medium 32
3.-4. Březňák Velké Březno 33
3.-4. Budvar 33 33
5. Patriot Uherský Brod 35
6. Ferdinand Premium Benešov 36
7. Ostravar 12 38
8. Pilsner Urquel 39
9. Klášter Premium 40
10. Bohemia Regent Premium 41

Složení finále:

Krušovice

Zubr

Pardál Echt

Staropramen

Zlatopramen

Holba

Starobrno

Březňák

Budvar33

Patriot Uh. Brod / Ferdinand Benešov

Autor: Petr Hadži Hrkal | PPE

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET