Trochu dobrodružné Finále PPE 2022
Publikováno 17.10.2022 v kategorii: Ozvěna, Pivo

Fota naleznete po otevření Zdroje

Dne 11. října 2022, tedy na den přesně rok po loňském, bylo na programu finálové kolo soutěže o Nejlepší český ležák 2022. Tato již třináctá finálová degustace v historii PPE uzavřela letošní klání mezi českými průmyslovými pivovary.

Finálové kolo se vždy nese ve slavnostnějším duchu. Náš prezident Ladislav Jakl pronesl plamennou řeč o tom, jak velký kus práce jsme letos odvedli, jaké oběti každý z nás položil na oltář pivovarského pokroku a kterak nás široká veřejnost vnímá coby autoritu, jež dokáže na základě obětavých senzorických degustací doporučit takové tituly, u jejichž nákupu neudělá český pivař chybu. Na závěr svého projevu rovněž přivítal přítomné hosty, zejména pak nově zvolenou senátorku za obvod Plzeň-město paní Danielu Kovářovou, které tímto ještě jednou gratulujeme, neboť i ona hrdě šíří slávu českého piva.

V letošních deseti vzorcích finálového kola byly nasazeny hned tři tituly, které již v minulých letech finále vyhrály. Zubr Premium – vítěz 2011 a 2018, Krušovice – vítěz 2012 a Březňák – vítěz 2016 a 2021. Nejblíže k bonifikaci měl právě jmenovaný Zubr, který však svůj zlatý hattrick letos neproměnil.

Dejme však nyní slovo našemu nákupčímu. Hadži, proč a jak byl letos nasazen a až do finále se probojoval Patriot z pivovaru Uherský brod, jehož provoz přitom Pivovary Lobkowicz Group, a.s. uzavřely?

„Za 12 let působení PPE jsme byli svědky zániku již mnoha pivovarů. Je to záležitost zejména dvou velkých pivovarských skupin, které pak výrobu jednotlivých titulů přesouvají tu tam, tu onde, aniž by zákazník tušil, kde konkrétně bylo to které pivo vyrobeno. Nu a takový osud postihl loni pivovar v Uherském Brodu, jehož Patriot 11 v naší soutěži dosáhl několika úspěšných výsledků. Jeho výroba je v současnosti omezena a k sehnání je pouze v příslušném regionu, odkud byl nakonec potřebný počet vzorků dovezen. O složení celého portfolia pro daný ročník rozhoduje užší komise ve složení Jan Šuráň, Petr Buriánek a já. V případě, že během sezóny dojde k výpadku či ukončení výroby, je titul nahrazen náhradníkem, kterého určí právě tato komise.“ Tolik Petr Hadži Hrkal.

Dodejme, že Pivovar Uherský Brod byl uzavřen po 126 letech, avšak jeho historie v místě a čase sahá až do středověku. Otec Jana Amose Komenského Martin Komenský byl totiž členem cechu pivovarníků právě v Uherském Brodě. Pivovar Janáček tu byl na těchto historických základech založen v roce 1894. Dva roky stará tisková zpráva hovoří o tom, že se „Výroba piva z Uherského Brodu přesunula do 120 kilometrů vzdálené Černé Hory u Blanska.“ Konstatujme tedy toto: místo desáté, Patriot 11, Uherský Brod a 43 body.

Dělené 8. a 9. místo se 38 body obsadili Březňák Ležák a Krušovická dvanáctka, oba zástupci stáje Heineken Česká republika a.s. Mimochodem druhý jmenovaný vzorek – Krušovice – postoupil do finále z prvního místa druhého semifinálového kola, kde získal krásných 27 bodů.

Pivovar Starobrno slaví letos kulaté 150. narozeniny! Připít si k jedinečnému výročí štamgasti mohou skvělým extra hořkým ležákem Starobrno Bitr, který starobrněnští sládci připravili přímo na jejich přání. Ve své produkci už dávno pivovar překročil výstav 1 milionu uvařených hektolitrů piva. Několik půllitrových láhví bylo nasazeno také v letošním finále a se 35 body skončilo na sedmém místě.

Jak psal Míra Petr v Lidovkách, sloučením pivovarů Zubr, Holba a Litovel míří skupina Pivovary CZ Group mezi pět největších producentů piva v Čechách. A protože upadající Pivovary Lobkowicz Group, a.s. nezveřejňují svůj výstav, troufnu si říci, že Pivovary CZ Group již následují velké kluky, kterými jsou Prazdroj, Staropramen, Heineken a Budvar. Na šestém místě se umístila vlajková loď pivovaru Holba, Šerák 11 s 34 body.

Poslední zástupce firmy Heineken Česká republika a.s. v letošním finále postupující z pátého místa do Česko-Slovenského superfinále je tradiční leader mezi 11 stupňovými pivy Zlatopramen 11. Patří mu páté místo se 33 body. Mimochodem byl to právě Pivovar Zlatopramen, který se stal spolu se Starobrnem průkopníkem velkých PET lahví. V současné době je Zlatopramen považován za špičku mezi nealkoholickými Radlery.

„V Českých Budějovicích by chtěl žít každý!“ prohlašuje Karel Infeld Prácheňský ve hře českého génia Járy Cimrmana Záskok a dává tím dramatickému kusu jednu z hojně citovaných „hlášek“. Národní podnik Budějovický Budvar obsadil se svými produkty hned čtvrté i třetí místo, čímž dostává ona věta podmanivější význam. 4. místo Pardál Echt a 31 bodů a na místě třetím jsou další trojky. Budvar 33 a 30 bodů.

Dvojnásobný vítěz soutěže Nejlepší ležák z let 2011 a 2018 Zubr svým letošním druhým místem a celkově velmi stabilními výkony v průběhu celého roku dokazuje, jak velké je odhodlání pivovarské skupiny Pivovary CZ Group. Pivovar Zubr v letošním roce oslavil 150. leté výročí založení pivovaru a to velkolepou oslavou přímo v prostorách pivovaru. Letos mu patří druhé místo. Při rovnosti bodů až v rozpiji o první a druhé místo prohrál 5:3 se Staropramenem a o pouhý hlas mu tak unikl zlatý hattrick. My v PPE ale věříme, že to jednou přijde.

Lze konstatovat, že v letošní desítce finalistů nebylo výrazně špatných piv. Nejlepší z nejlepších. Každý jeden titul tak dokázal, že v průběhu letošního roku umí držet kvalitu. Postoupily totiž nejen ze základních kol, ale rovněž z kol semifinálových. Rozpij je však kategorie sama pro sebe. V praxi to znamená úplně jinou soutěž. Jakoby dva fotbalové celky hrály nerozhodně i po prodloužení a vítěze mají určit až penalty. Do nové hry s novým čistým ubrusem na stole jdou nově rozdané karty z úplně nového balíčku. Rozhodujete pouze mezi dvěma vzorky a musíte určit, který je lepší. Taková jsou pravidla rozpije. Velké soustředění pánů degustátorů je pochopitelně zcela na místě. V tento okamžik se derou na mysl osobní preference každého z nás. Tohle pivo je zajímavější, ale je to ještě charakter piva, nebo už to značí jeho nevyváženost? A které pivo bych si dal opakovaně a dokázal u něj strávit příjemný večer? A v neděli po huse bych se raději napil čeho?! Věřte, že takový rozpij notabene o první a druhé místo vám dá pocit výjimečné zodpovědnosti.

Ve druhé polovině 19. století začali obyvatelé pražského předměstí Smíchov pociťovat, že jim chybí pivo. Vařilo se jen v centru, což nestačilo. 23. října 1869 smíchovští založili na vltavském břehu akcionářský pivovar. Mimochodem bylo to ve stejném roce, kdy Emil Škoda kupuje v Plzni strojírny, v Egyptě byl otevřen Suezský průplav spojující Středozemní a Rudé moře a v Brně začala dokonce jezdit první tramvaj!

Proslulé jméno Staropramen dostal pivovar až v roce 1913 po jednom ze svých piv. Stojí tam už 153 let a vaří dodnes. Od roku 2012 se majitelem Staropramenu stává Molson Coors Beverage Company, což je americko-kanadská nadnárodní společnost, která vyrábí nápoje a pivovarské produkty se sídlem v Chicagu, ve státě Illinois, v USA. Mimochodem, Staropramen boduje i na poli PR a reklamy. V pomyslném souboji kampaní tří pivních značek reklamní kati nejvíc ocenili Staropramen. „Šmrnc, lehkost, vtip.“ Staropramen s Hynkem Čermákem zachutnal nejvíc a bodoval s kampaní „Na život po našem“. Česká pivní dvojka uvádí na trh novinku s názvem Staropramen 12. Staropramen se stal vítězem soutěže „Nejlepší ležák 2022“

Tak ať Vám chutná ještě hodně, hodně dlouho…

Fota naleznete po kliknutí na Zdroj

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET