Hovory na pravici: Za názor do basy. Jak se bránit zvůli novodobých cenzorů? Prorocká slova Manifestu. Stop nové StB! Je třeba svrhnout režim. Otevřený dopis Akce D.O.S.T. ministru vnitra
Publikováno 09.11.2022 v kategorii: Ozvěna

RADEK POKORNÝ přináší zprávu ze včerejšího setkání disidentů v Praze na Novotného lávce, záznam z celého diskusního večera a otevřený dopis ministru vnitra protestující proti cenzuře, fízlování a věznění nepodvolených a likvidaci svobody projevu

Zastavte budování nové StB a přestaňte omezovat svobodu slova a projevu vzkázali vládě Petra Fialy a ministru vnitra Vítu Rakušanovi účastníci 34 Hovorů na pravici pořádných Akcí D.O.S.T., která si v pondělí 7. listopadu připomněla 15 let od zveřejnění Manifestu D.O.S.T.  

pp

Večer nazvaný Za názor do basy aneb o tom, jak se bránit zvůli novodobých cenzorů zahájil svou úvahou na téma, jak se pozná totalita filosof Jiří Fuchs. Novou píseň na adresu ministra vnitra Rakušana a dalších členů Filovy vlády představil i známý písničkář a vyznamenaný bojovník proti komunistické totalitě Pepa Nos.

Režim je třeba svrhnout

Se svými zkušenostmi s totalitním režimem, které dnes znovu prožívá, se s přítomnými podělil signatář Charty 77, bývalý bubeník „Plastiků“, dnes známý a uznávaný bezpečnostní analytik Jan Schneider. Kromě jiného popsal cíle a metody, jimiž se v nově ustavené inciativě PRAK snaží čelit nastupující totalitě. Podobně jako před listopadem 89 Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných (VONS) monitoruje dnes PRAK porušování občanských práv a svobod a nabízí právní a ekonomickou pomoc přibývajícím politickým vězňům a dalším občanům pronásledovaným za veřejně vyslovený názor, včetně podpory rodinám vězněných aktivistů.

Se svými zkušenostmi s cenzurou se s přítomnými podělil ve svém vystoupení i šéfredaktor Protiproudu Petr Hájek. Současný stav, který je dle něho dále neudržitelný. „S počátkem války na Ukrajině se svoboda slova začala kriminalizovat. Začíná to už jít takříkajíc do hrdel a statků. V ten okamžik končí debata s režimem, který přes sledovací technologie má větší možnosti represe než v dobách takzvaného reálného socialismu.  Pokud se tohoto režimu nezbavíme, nebude svobody, tedy ani svobody slova. Otázka tedy dnes zní: Jak tento režim svrhnout, “ zakončil své vystoupení za bouřlivého aplausu přítomných.

pp

Úvodní úvaha filosofa Jiřího Fuchse „Jak se pozná totalita“

Každá totalita začíná útokem na svobodu slova

O konkrétní zkušenosti s omezováním svobody slova a projevu se s přítomnými podělila i nově zvolená nezávislá senátorka podporovaná Akcí D.O.S.T. Jana Zwyrtek Hamplová, která zmínila své zkušenosti s režimními médii, která se po jejím zvolení zaměřila v dehonestační kampani na její osobu.

Na tristní stav svobody slova poukázal ředitel Společnosti pro obranu svobody projevu Vlastimil Veselý. Seznámil přítomné s metodami a rozsahem cenzury především na sociálních sítích, které spolek monitoruje. Vyzval je, aby posílali své zkušenosti s mazáním příspěvků, které ve spolku analyzují a připravují návrhy legislativních změn po vzoru Polska, kde má dotčený uživatel možnost obrany před majiteli sociálních platforem u zvláštního soudu.

Mediální analytik z Institutu Václava Klause Ladislav Jakl poukázal na skutečnost, že útokem na svobodu slova každá totalita vždy začíná. Současný režim podle něho nemá čisté svědomí, a proto útočí na všechny, kteří by mu to chtěli připomínat. Zároveň podotkl, že svoboda slova je tu především pro ty, kteří chtějí vnášet do společnosti pro vládnoucí režim nepříjemné a kritické myšlenky a postřehy, a proto se stávají terčem sílících vládních represí.

pp

O své zkušenosti se podělila i senátorka Jana Zwyrtek Hamplová

Prorocká slova Manifestu D.O.S.T.

Vystoupení panelistů uzavřel místopředseda Akce D.O.S.T. Michal Semín. Připomněl patnácté výročí zveřejnění Manifestu DOST, ze kterého hojně citoval slova, jež se bohužel ukázala být prorockými. I po patnácti letech znějí, jako by byla napsána včera.

Účastníci podepsali otevřený dopis ministru vnitra Rakušanovi, ve kterém jej vyzývají, aby přestal s totalitními represemi a omezováním svobody slova a projevu.

Záznam z celého večera můžete shlédnout Zde.

Čtěte ZDE: Politické procesy se rozjíždějí naplno: Čermák a Tušl mají jít sedět „natvrdo“. Začíná další vlna vypínání svobodných webů? Co ukážou další demonstrace nepodvolených v Praze a v Brně? Hovory na pravici: Za názor do basy?

Stop nové StB!

Otevřený dopis Akce D.O.S.T. ministru vnitra Vítu Rakušanovi

Pane ministře,

s krajním znepokojením sledujeme, že v čase, kdy je pozornost veřejnosti upřena k aktuální bezpečnostní a energetické krizi, dochází k zásadnímu ohrožení občanských práv a svobod v naší zemi. Máme vážné obavy z návrhů opatření, připravovaných vaším ministerstvem, které podle našeho názoru nejsou ničím menším, než pokusem o ustavení tajné politické policie s úkolem monitorovat a případně trestně stíhat občany s nepohodlnými, tzv. nesystémovými, názory.

Není to trend nový. Ve jménu cílů, jako je „záchrana planety“, péče o veřejné zdraví či dosažení rovnosti, jsou dlouhodobě podrývány jak zbytky politické a ekonomické suverenity, tak i svoboda projevu a přesvědčení. Myšlenkoví oponenti jsou vládními politiky a veřejnoprávními médii skandalizováni, šikanováni a vylučováni ze společenské diskuse. Děje se tak pomocí ohlupující propagandy, která účelově zneužívá i osobních tragédií a činů psychicky labilních osob u nás i v cizině (viz teze o údajné „vině“ konzervativců za nedávnou vražednou střelbu před bratislavským klubem Tepláreň). Existují také závažné indicie, že k diskreditaci opozičních názorů je cíleně využíváno i působení nastrčených provokatérů.

Všechny tyto tendence se staly mimořádně nebezpečnými v souvislosti s probíhajícím válečným konfliktem na Ukrajině. Již 26. února tohoto roku byl na webových stránkách Nejvyššího státního zastupitelství zveřejněn text s názvem „Informace k možným trestněprávním limitům svobody projevu ve vztahu k situaci na Ukrajině“. Šlo o svérázné varování, kterým se občanům naší republiky poprvé od listopadu 1989 výslovně sdělilo, že jejich názor na zahraniční politiku státu může být trestně stíhán, pokud se odchyluje od pohledu vlády, a to podle volné interpretace platných zákonů, například jako trestný čin schvalování genocidia, i když se porušení těchto zákonů explicitně nedopustili.

Čtěte ZDE: Rakušanův „zvací dopis“: Proč asi k nám novodobý Bilak zve milionovou armádu Ukrajinců? Kyjevizace českého státu pokračuje. Ožebračování našich občanů nabírá na obrátkách. Média, cenzura a hynoucí český lev. Jak dlouho ještě?

Má to dva dopady: Za prvé, v části veřejnosti byl vyvolán strach a vědomí, že si musí „dávat pozor na pusu“. (Do naší společnosti se tak vrací něco, o čem jsme naivně věřili, že už se nikdy nevrátí). A, za druhé, česká společnost, už v minulých letech bolestně rozdělená názorem na řešení covidové epidemie, byla nyní dále radikalizována. A vláda, místo toho, aby prezentovala uklidňující hlas rozumu, komunikuje s veřejností primitivním válečnickým slovníkem a siláckými gesty. Byl odstartován, zatím jen propagandistický, hon na „dezinformátory“ a údajné členy „ruské páté kolony“, za něž jsou, paranoidně a zcela bez ohledu na reálný stav věcí, označováni všichni, kdo si dovolí „neomylné“ vládní politiky kritizovat. Může něco takového ve svých důsledcích prospět bezpečnosti a stabilitě státu? Těžko. Černobílé dělení občanů na „hodné“, tj. provládní, a „zlé“ opozičníky neodpovídá skutečnému názorovému spektru české společnosti a z hlediska občanských svobod, dosud garantovaných platnou ústavou republiky, je absolutně nepřijatelné.

Pane ministře, zprávy o vámi plánovaném zřízení tajné politické policie, jakož i příprava zákona na faktické zavedení cenzury, nemohou v kontextu popsaného vývoje působit jinak, než jako selhání právního řádu a snaha o definitivní demontáž svobody v České republice. Ani mimořádná situace, kdy relativně blízko našich hranic probíhá krvavý konflikt, ani ohled na zájmy našich spojenců, neopravňují vládu k něčemu takovému. Vyzýváme vás proto, pane ministře, abyste od těchto záměrů upustil. Vláda často hovoří o potřebě obrany svobody, to však rozhodně není možné totalitními praktikami – uplatňováním presumpce viny, špehováním, udáváním a mediálními štvanicemi. Jsme naopak přesvědčeni, že právě tváří v tvář současným bezpečnostním hrozbám a ekonomickým otřesům, je třeba urychleně najít cestu ke zklidnění společenského napětí, které svými nerozumnými kroky pomáháte vytvářet.

V Praze dne 7. listopadu 2022

Petr Bahník, předseda Akce D.O.S.T.

Michal Semín, místopředseda Akce D.O.S.T.

Jiří Hejlek, místopředseda Akce D.O.S.T.

Jan Schneider, zakladatel spolku Proti represi a kriminalizaci (PRAK)

Vlastimil Veselý, ředitel Společnosti pro obranu svobody projevu

Jana Zwyrtek Hamplová, senátorka

Jiří Fuchs, šéfredaktor revue Distance

Petr Hájek, šéfredaktor revue Protiproud

Ladislav Jakl, politický analytik Institutu Václava Klause

(K dopisu lze připojit podpis na e-mailové adrese: akce-dost@seznam.cz)

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET