Pivovarníci z celé republiky hledali recept na krizi: k růstu cen vstupů se připojila velmi špatná úroda chmele
Publikováno 17.11.2022 v kategorii: Ozvěna, Pivo
V souvislosti s problémy ekonomiky čelí malé i velké pivovary v České republice riziku poklesu poptávky po tradičním českém pivu. Produkce piva je zároveň zasažena bezprecedentním růstem nákladů, které ohrožují ekonomickou existenci pivovarů. Ohrožena je také dostupnost chmele, zásadní suroviny pro tradiční české pivo – na chmelnicích v Česku se ho letos urodila přibližně polovina ve srovnání s rokem 2021. Recepty na krizi hledali pivovarníci v srdci Krušných hor na Božím Daru. Informuje o tom tisková zpráva skupiny ARIX CZECH HOP.

Desátý ročník workshopu pro zástupce pivovarů z celé České republiky uspořádala skupina ARIX CZECH HOP ve spolupráci s žateckým Chmelařským institutem v prostorách moderního Pivovaru Červený Vlk na Božím Daru. O receptech na krizi diskutovali zástupci dvaceti osmi pivovarů z Česka.

„Ekonomický vývoj v letošním roce má dopad prakticky do všech odvětví ekonomiky, pivovarnictví a chmelařství nevyjímaje. Cenový růst vstupů je aktuálním problémem všech, nicméně jsem přesvědčen, že najdeme společně s pivovary řešení nejenom pro tento, ale především pro následující roky s cílem zachovat pěstování chmele pro tak unikátní nápoj, kterým české pivo bezesporu je,“ řekl v úvodním slovu Vladislav Minář, předseda představenstva společnosti ARIX.

Přednášku na téma „Krize a české pivovarství“ vedl Tomáš Maier z Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity. V rámci přednášky zazněla i predikce dopadů ekonomické krize na malé i velké pivovary. „Nůžky jsou pro pivovary velmi rozevřené u prodejů off-trade a on-trade. Vedle rostoucích vstupních nákladů jsou prodeje off-trade velkým problémem,“ uvedl Tomáš Maier, který si současně nemyslí, že bude mít ekonomická krize vliv na spotřebu piva.

Předmětem diskuse byly i daně. Publicista Ladislav Jakl se ve svém blokovém panelu věnoval diskriminační spotřební dani.

České chmelařství ohrožuje kromě růstu cen vstupů a klimatických změn také dostupnost atraktivnějších plodin, které vytlačují chmel z polí v okolí Žatce. Třicetiletý vývoj v českém chmelařství a výhledy oboru na další desetiletí shrnul v přednášce Jiří Smetana, zakladatel společnosti ARIX. „Klimatické změny, a především bezprecedentní cenový růst vstupů, ohrožují pěstování plodiny, která je jedním ze symbolů Česka. Řada chmelařů uvažuje o přechodu k jiným plodinám,“ uvedl mimo jiné Jiří Smetana.

Mezi odbornými přednáškami proběhla řízená pivní degustace vedená Karlem Kroftou z Chmelařského institutu. Metodou senzorické analýzy byla vedena čtyři kola degustací. Tři série pivních vzorků uvařil Chmelařský institut speciálně k příležitosti workshopu. Poslední, čtvrtý degustovaný vzorek, uvařil sládek Pivovaru Červený Vlk. Jednalo se o listopadový speciál Svatomartinský Bock. Pivní styl Bock je unikátní pro svou výraznou chuť, ale i historii, která je spojována s mnišským řádem a obdobím půstu. Právě Bock byl údajně vařen německými mnichy, aby jim dodával dostatek výživy v postním období.

Skupina ARIX CZECH HOP je celosvětově největším producentem žateckého poloraného červeňáku – chmele, který dodává pivu typickou vyrovnanou chuť a vůni. Chmel z této produkce je pěstován výhradně v České republice v Žatecké chmelařské oblasti na chmelnicích, jejichž rozloha dosahuje 700 hektarů. Skupina je tak největším pěstitelem chmele v Evropě. Současně skupina ARIX CZECH HOP aplikuje principy regenerativního zemědělství, upravené na podmínky pěstování chmele, a to vše s jediným cílem: zachovat kvalitu plodiny, která je nezbytná pro produkci tradičního českého piva.*

Webdesign: Kabris|NET