Ještě že tam nehrají naši… Ladislav Jakl o „pomýlené ideologii“ na fotbale v Kataru
Publikováno 25.11.2022 v kategorii: Ozvěna

Obrovskou pozornost tento týden vzbuzují protesty evropských týmů na mistrovství světa ve fotbale v Kataru. Jeden předvedli i němečtí fotbalisté, kteří si před zápasem s Japonskem zakryli ústa jako protest proti FIFA k duhovým páskám. Dění komentuje bývalý poslanec Ladislav Jakl, kterého v tomto směru těší, že Češi nemohou na mistrovství předvádět něco podobného. Sdílí však obavy z toho, co se ve jménu pomýlené ideologie právě odehrává na úrovni české vlády.

Ještě že tam nehrají naši... Ladislav Jakl o „pomýlené ideologii“ na fotbale v Kataru

Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl

Jakl si všímá, že se média více než o výsledky z mistroství světa ve fotbale v Kataru zajímají o kruté trampoty, které mají evropské týmy s páskami na podporu homosexuality. Organizátoři jim je nechtějí na dresech povolit a hrozí, že nepovolené součásti výstroje bude rozhodčí trestat žlutými kartam

„Není divu, že za takových okolností neměl včera německý tým klid na svou fotbalovou práci a na hřišti prohrál s outsidery z Japonska. Ještěže se tam náš tým neprobojoval, jak by se asi našim fotbalistům těžce hrálo bez duhových pásek…“ podotkl.

Sedm evropských týmů ustoupilo na šampionátu ohledně nosení pásky v barvách LGBTQ+ komunity, kterou se chtěly přihlásit k antidiskriminační kampani „OneLove“. FIFA jim to zakázala, podle pravidel musejí kapitáni na MS hrát s oficiální páskou dodanou federací.

Německý fotbalový svaz uvedl, že svazy podporující duhové pásky čelily „extrémnímu vydírání“. Němci si proto při společném focení před nedělním zápasem s Japonskem zakryli ústa jako protest proti postoji FIFA k duhovým páskám.

Jak bylo již výše zmíněné – zápas Němci s Japonci nakonec nečekaně prohráli. Z německých fotbalistů si po prohře dělali legraci japonští fotbaloví fanoušci, kteří si podle jejich vzoru dělali fotky se zakrytými ústy.

Japonští fanoušci mimochodem zaujali také tím, že se po zápase chopili pytlů a pomáhali pořadatelům uklízet odpadky na tribunách.

Jakl také v době, kdy ministr sociálních věcí Marian Jurečka oznámil rozšíření státní podpory výroby a prodeje aut na baterie, ve svém komentáři zmiňuje, že by Jurečka mohl navrhnout, že dotace může být vyšší, pokud bude auto na baterie vyvedeno v moderních duhových barvách. „Možná taková auta budou fasovat fotbalisti z týmů, které v Kataru vypadnou v základní skupině – a kruh se uzavře,“ podotýká Jakl.

Zdroj

 

 

 

Webdesign: Kabris|NET