Nemluvě o tom, že tam naši nehrají… Ladislav Jakl o „pomýlené ideologii“ fotbalu v Kataru
Publikováno 26.11.2022 v kategorii: Ozvěna

Protesty evropských týmů na mistrovství světa ve fotbale v Kataru tento týden přitahují obrovskou pozornost. Jeden předvedli i němečtí fotbalisté, kteří si před zápasem s Japonskem zakryli ústa na protest proti duhovým páskám FIFA. K události se vyjadřuje bývalý poslanec Ladislav Jakl, kterého těší, že něco podobného nemohou Češi na šampionátu předvést. Sdílí však obavy z toho, co se v současnosti na úrovni české vlády odehrává ve jménu pomýlené ideologie.

Fotografie:

Hans Štembera

Popis: Ladislav Jakl

Jakl podotýká, že média více než výsledky mistrovství světa v Kataru zajímají kruté žerty evropských týmů s prohomosexualistickými páskami. Pořadatelé je na dresy nechtějí povolit a hrozí, že rozhodčí nepovolené části výstroje potrestá žlutými kartami.

„Není divu, že za takových okolností nebyl německý tým včera ohledně fotbalové práce klidný a prohrál na hřišti proti outsiderům z Japonska. I když se tam náš tým neprosadil, bez duhových stuh by naši fotbalisté asi těžko hráli…“ podotkl.

Sedm evropských týmů na šampionátu ustoupilo kvůli nošení pásek na rukávech v barvách LGBTQ+ komunity, které se chtěly přihlásit k antidiskriminační kampani „OneLove“. FIFA je zakázala, podle pravidel musí kapitáni na mistrovství světa hrát s oficiální páskou, kterou dodá federace.

Německá fotbalová asociace uvedla, že odbory podporující duhové stuhy čelí „extrémnímu vydírání“. Němci si proto při společném focení před nedělním zápasem s Japonskem na protest proti postoji FIFA k duhovým páskám zakryli ústa.

Jak již bylo zmíněno výše, Němci nečekaně prohráli zápas proti Japoncům. Z německých fotbalistů si po prohře udělali legraci japonští fotbaloví fanoušci, kteří se po jejich vzoru fotili se zakrytými ústy.

 

Japonské fanoušky mimochodem zaujali i tím, že po zápase sbírali tašky a pomáhali pořadatelům uklízet odpadky na tribunách.

Také v době, kdy ministr sociálních věcí Marian Jurečka oznámil rozšíření státní podpory výroby a prodeje aut na baterie, ve svém komentáři zmiňuje, že Jurečka mohl navrhnout, že dotace může být vyšší, pokud auto na baterie se vyrábí v moderních duhových barvách. „Možná na takových autech budou jezdit fotbalisté týmů, které v Kataru vypadnou v základní skupině – a kruh se uzavře,“ podotýká Jakl.

Zdroj

 

Webdesign: Kabris|NET