Král Prahy 2022 se jmenuje Alois
Publikováno 09.12.2022 v kategorii: Ozvěna, Pivo

Foto naleznete po otevření Zdroje

Šestý ročník soutěže o Krále Prahy byl, na rozdíl od předešlých covidových, spjat s velkým očekáváním. Pražské minipivovary už rok vaří o sto šest, tak hurá do toho a obejít či objet pětatřicet pivovarů. Ano, tolik jich na území hlavního města vaří klasický ležák.

Prvním překvapením při nákupech bylo, že hodně ubylo PETek, do kterých se téměř výhradně stáčelo či čepovalo pivo za covidu. Nyní bylo hodně piv ve skle. Ale zase, jedna zajímavost. Já nafasoval šest pivovarů v širším centru Prahy. Několikrát mi bylo řečeno, že je problém s nedostatkem skleněných obalů. Sklárny prý kvůli vysokým cenám energií vyrábějí méně, a to co vyrobí, skoupí velcí hráči. Přesto až na jeden, to bylo v plechu, měli všichni pivo ve skle.

Vyšší ceny energií přinesly i citelné zdražení pěnivého moku. Pro zajímavost jsem požádal kolegy, aby vyčíslili svou letošní útratu při nákupu, a nakonec jsme se dostali na částku přesahující 10 tisíc korun. Mě osobně nejvíc osolili v Andělském pivovaru na Smíchově, kde jsem za tři sedmičky jedenáctky a jedno točené vyplázl 671,- korun českých! No nic, omezím se na konstatování, že jsme si to prostě nechali něco stát a každá sranda něco stojí.

Degustovat 35 vzorků není vůbec žádná legrace. Proto jsme si museli vypomoct kamarády z řad letitých degustátorů a přizvali předsedu SPP Tomáše, vydavatelku časopisu Pivo, Beer & Ale, Marcelu a spolumajitelku pivovaru Trilobit Moniku. Střet zájmu u Moniky se nedal očekávat, jelikož na některých soutěžích dala svému pivu výrazně horší známku než ostatní. Nakonec nám chyběli dva z našich řad, tak jako když najdeš.

Základní vyřazovací kola probíhala aklamací. Degustátoři byli rozděleni do dvou komor po čtyřech a z každé degustační várky se vybraly dva vzorky, které postupovaly rovnou do finále. Nejen k mému překvapení bylo původní očekávaní vyšší než výsledná realita. Některé vzorky byly vyloženě havarované, což by jeden nečekal.

V pofinálové diskuzi se probraly jednotlivé kvality vzorků. Tam už bylo samozřejmě skoro všechno v cajku, ale pár chybiček se vloudilo. O tom ale netřeba referovat. Nicméně jsme se shodli, že oproti loňskému roku kvalita lehce upadla. Přičítáme to to tomu, že za covidu byl možná větší čas na vaření, ale hlavně na ležení piv.

A jak to vlastně dopadlo? Těsné finále Krále Prahy 2022 vyhrál Alois z Uříněvse, následovaný o jeden bod Šedivákem z Bohnic a bronz bere libeňský Trilobit. Gratulujeme!

 

Celkový přehled finálové desítky:

1. Pivovar Uhříněves, Alois 12° 28
2. Pivovar Šedivák, Šedivácká 12° 29
3. Trilobit, Ležák 12° 30
4. Pivovar Panaczech, Thor 11° 31
5.-6.  Bad Flash pivovar, Prostě ležák 12° 35
5.-6.  U Dvou Koček, Kočka světlá 35
7.-8. Cobollis, Praotec ležák 12° 36
7.-8. Spojovna, Kunratický ležák 12° 36
9. Pivovar Loď, Republika 12° 41
10. Pivovar Kunratice, Muflon 11° 47

Zaznamenal David Hluštík

Foto naleznete po kliknutí na Zdroj

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET