Česko-Slovenské superfinále 2022: Skóre se otáčí, vítězem přerovský Zubr!
Publikováno 12.01.2023 v kategorii: Ozvěna, Pivo

Foto naleznete po otevření Zdroje

Těšili jsme se těšili, až jsme se dočkali vytouženého výletu do Liptovského Mikuláše za novými pivními zážitky. No a kdy jindy přijet do Liptovského sv.Mikuláše než na svátek sv. Mikuláše… Pravda, krásné podtatranské krajiny jsme si v postdušičkovém počasí příliš neužili, zato půvabná slovenská děvčata kolem nás sem tam přece jen občas zavířila a pivní zážitky? Tych bolo, ako sa hovorí, neúrekom.

Ale vezměme to popořádku. Úterní program začal již v půl sedmé ráno, než se Pindulíno rozjelo, bylo třeba pro nedostatek ledu (náhradní coolerista Láďa těžce zklamal!) začít konzumovat cestovní zásoby. S těmi jsme byli hotovi ještě na území Česka, takže svůj díl práce musel odvést vlakový bufet.

Liptovský Mikuláš, jak již bylo řečeno, nás uvítal nepříjemně sychravým počasím a tak jsme hned po ubytování mazali do hospůdky Kolotočovo Pub, kde jsme rozložili hlavní stan, abychom po deponování soutěžních vzorků a absolvování start-upu v podobě výtečného sladového kvasu vyrazili do víru podtatranské metropole.

První na řadě byl pivovar Nilio, jehož hlavním výrobním programem jsou, nastojte, nealkoholická piva, navíc výhradně svrchně kvašená. Nu a s tímto programem se pivovar těší vcelku obstojné prosperitě, neb obhospodařuje různé sportovní, ale i jiné kulturní a společenská podujatia. A aby se neřeklo, tak si pro radost uvaří nějaký ten výživný speciálek, třeba stout Oak Spirit 18, ten neměl chybu.

Druhou zastávkou byl pivovar Liptovar se zajímavou industriální restaurací, zajímavým jídelním lístkem a zajímavými osmi pivy na čepu, jejichž úroveň naplňovala zadání daného typu podniku.
Večer pak následovala tour po hospodách zajímavých stylem, jídlem či pivem anebo vším najednou (jmenujme např. Vah, Route 66, Jumbo..) , abychom vše zakončili v hlavním stanu Kolotočovo.
Kolotočovo Pub je vskutku rázovitá hospoda, schovaná ve dvoře bloku (chcete-li v LM hledat něco stylového, hledejte v průjezdech či vnitroblocích, ne na hlavní ulici) nedaleko centra s patřičně upravenými prostory pro koncerty bigbítových kapel, konzumaci dobrých piv i kořalek, zkrátka vše, co řádný rocker k životu potřebuje.. Název prý vznikl z toho, že nájemci se tam střídají jak na kolotoči, přesto si podnik stále zachovává svůj charakter. V současnosti jej vede kamarád Simon, který se o nás celou dobu skvěle staral, včetně uspořádání hlavního bodu našeho pobytu.
A tím bylo právě již 13. Česko – slovenské finále o nejlepší průmyslově vyráběný ležák.

To bylo však na programu až druhý den našeho pobytu. Ten jsme zahájili ve stylové hospůdce Krčmička T&S – jak jinak než ve dvoře. -Ta dělala čest svému jménu, neb tam sedělo pár štamgastů se žvárem u huby, lebo tam sa ešte smie fajčiť! S dojetím jsme nasávali ten nakysle uzený puch putyky a vzpomínali na staré zlaté časy.. Inu, tady nám zas jednou bratia Slováci vytřeli zrak..
To už se ale kvapem blížila hodina H a my zaujali startovní pozice. Simon se svou sestrou Gabrielou a guru slovenského homebrewingu Peter Bobo Bognár se sládkem Adrikem Nagym (přijeli obětavě z Košic) doplnili počet porotců na potřebný počet a soutěž mohla začít.

Tady je namístě pochválit servírku Vlaďku, která se v bojových podmínkách vyrovnala se všemi nástrahami tzv. na první dobrou, takže vše proběhlo naprosto bez závad. Tleskáme!! Také hostující degustátoři přistoupili nanejvýš zodpovědně a důstojně ke svému úkolu, z čehož rezultovala poměrně všeobecná shoda v celkovém hodnocení.

Jasným vítězem se tak stal již podruhé v historii přerovský  Zubr Premium s krásnými 26 body. Druhé místo pak získal Zlatopramen z Pivovaru Velké Březno. Nejlépe umístěný slovenský zástupce obsadil tentokrát až třetí místo, a sice Popper vařený v pivovaru Vyhne. 

Nu a tím také došlo k historickému otočení skóre, Češi nyní vedou 7 ku šesti. Výsledkovou listinu, vývoj skóre  a seznam vítězů viz níže.

Po vyhlášení výsledků a celkovém zhodnocení pak následovala volná zábava, jakož i další tour po již vyzkoušených podnicích a protože piva bylo již dosti, bylo třeba také sem tam okusit nějakou tu kořaličku, ať místní či světové provenience, všechny byly skvělé!

Není divu, že třetí den už jsme jen s námahou odvlekli své tělesné ostatky na nádraží a plni krásných zážitků opustili nádhernou slovenskou zem s vědomím, že se sem určitě zase brzo vrátíme!

Česko-slovenské superfinále 2022

1.  Zubr Premium Zubr Přerov 26
2. Zlatopramen Velké Březno 29
3. Popper 12 Steiger Vyhne 31
4.-5. Pardál Echt Budějovický Budvar 34
4.-5. Budvar 33 Budějovický Budvar 34
6.-8. Stein 12 Steiger Vyhne 36
6.-8. Staropramen Smíchov 36
6.-8. Sitňan 12 Steiger Vyhne 36
9.  Palatin Steiger Vyhne 39
10.  Zlatý Bažant 73 Zlatý Bažant Hurbanovo 41

Přehled dosavadních vítězů a vývoj skóre

    ČR : SR
2010 Radegast 1   0
2011 Sitňan 1   1
2012 Zlatý Bažant 1   2
2013 Urpiner 1   3
2014 Urpiner 1   4
2015 Topvar 1   5
2016 Radegast 2   5
2017 Gambrinus 3   5
2018 Urpiner 3   6
2019 Holba 4   6
2020 Zubr 5   6
2021 Patriot 6   6
2022 Zubr 7   6

Foto naleznete po kliknutí na Zdroj

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET