1/2023 Recept na vítězství? Zrušit pivovar!
Publikováno 16.03.2023 v kategorii: Ozvěna, Pivo

Fota naleznete po otevření Zdroje

1. kolo První Pivní Extraligy XIV. ročníku, konané dne 1. března 2023 v První Pivní Tramwayi. Podobný titulek tu byl nedávno, když vyhrál Uherský Brod, který se přitom po zavření svého pivovaru vyrábí v Černé Hoře. A teď to tu máme zase. Ale popořádku.

Tak jsme se zase sešli a se dvěma náhradníky – Marcelou Titzlovou a Mirkem Singerem – jsme zahájili v pořadí již XIV. ročník. Ještě před samotným zahájením jsem jako pokladník měl za povinnost vybrat od každého řádného člena roční příspěvek ve výši 4000 Kč. Sice ještě ne každý peníze dal, ale u druhého kola je to již povinnost pod sankcí a to si doufám každý rozmyslí s platbou otálet… Ono to není zadarmo: kupovat na pět základních kol, dvě semifinále a finále takových piv. A když do toho připočítáte i vložené degustace, kterým říkáme vloženky pro radost, výjezdy a slovenská piva na Slovenské a Česko-Slovenské finále, tak se kolikrát stane, že koncem roku je kasa prázdná. Za loňský rok se to nestalo, a tak jsme si na úvod sami zatleskali, neb to za nás nikdo jiný neudělá.

Hned po úvodním slově presidenta Ládi, který přivítal nás a poděkoval náhradníkům, jsme se pustili do práce – degustace. Nevím jak pro ostatní, ale pro mne je vždy I. kolo takovým malým chuťovým „nárazem do zdi“. Člověk si pamatuje ještě obě finále, jak naše české, tak i to „federální“, a tam jsou opravdu v naprosté většině piva bez senzorických vad a chyb, a tak se na to i těší, jak že bude zkoumat a vážit, kterému pivu dát kolik bodů, a párkrát se ke vzorkům i vrátí, aby si byl jist, že volí dle svého nejlepšího čichového a chuťového vjemu opravdu to nejlepší. A najednou bum a před vámi jsou piva, která v mnoha případech opravdu, ale opravdu nechcete přechutnávat znovu! Nicméně musíte a body udělit spravedlivě taky musíte. Jak říká náš (zrovna absentující) člen Buri: „je to práce jako každá jiná…“

Piva jsou před námi a práce jako každá jiná začíná. Piva byla nasazena, jako v každém základním kole, dle výsledků, kterých dosáhla v uplynulém ročníku. Nanosena byla (88 sklenic!!!) za rekordních 06:51 minut! Nejen za to patří vřelý dík našim věrným pivonoškám, Markétě a Martině!

Kromě patřičných špatně zakrývaných šklebů lze jen tak zlehka napráskat naše náhradníky, kterým se oběma podařil rozbít po jedné sklenici. No, já nevím, když ti to nechutná, tak to nepij, ale ta sklenice za to přece nemůže. Faktem ale je, že piva, jejichž vzorky se umístily na posledních dvou místech, vykazovaly takové senzorické vady, jako kdyby šlo o demonstrativní ukázky, jak by to dopadnout nemělo. Zato postoupivší kousky by si člověk hnedle dal nalít znovu. 

Nyní jak vše dopadlo. První čtyři postupují do semifinále.

Pořadí   Body
1. Perštejn Premium 34
2. Rohozec 12° 38
3.  Zlatropramen 39
4.  Hubertus Premium 40
5. – 7. Benediktin 12,99 41
5. – 7. Excelent 11 Extra chmelený 41
5. – 7. Chotěboř Premium 41
8. – 9. Pardál Echt 42
8. – 9. Kutnohorská Zlatá 12 42
10.  Bernard světlý ležák 46
11.  Rychtář Premium 47

Jen tak pro zajímavost k tomu titulku: v Pardubickém pivovaru se již nevaří a provoz zde bude zrušen, nicméně důvod zanechat značku Pernštejn je víc jak jasný. Víc poznámek nemám, neb mi někdo zcela jistě zcizil mé poznámky a výsledky, a tak jsem poprosil Láďu o doplnění. Díky.

Zapsal s pomocí Ládi, Jirka Bejček Stehlíček.

Fota naleznete po otevření Zdroje

Webdesign: Kabris|NET