Slovenské finále 2023 Vítězem Stein, vzestup pivovaru Steiger pokračuje!
Publikováno 15.08.2023 v kategorii: Ozvěna, Pivo

Fota naleznete po otevření Zdroje

Zatímco ještě v roce 2020 obsadily produkty pivovaru Steiger Vyhne poslední čtyři místa, letos tomu bylo přesně naopak. Již 13. ročník soutěže o nejlepší slovenský průmyslově vyráběný ležák se uskutečnil 1.8. 2023 již tradičně v První Pivní Tramwayi.

Stav slovenského pivovarnictví tu byl popisován již mnohokrát, tak se omezíme pouze na konstatování, že soutěže se zúčastnilo deset vzorků ze čtyř pivovarů. Ostatně skepsi slovenských konzumentů dokresluje i dotaz na našeho nákupčího Honzu Šuráně mladšího:
„Slovenské pivá? A čo s nimi – preboha – budete robiť?“
No čo bysme robili, degustovali jsme je, práce jako každá jiná, že.

Na samém začátku seance bylo třeba ocenit naše pivonošky, tentokrát ve složení Martina a Marcelka, které zvládly nanosit všech deset vzorků v úžasném čase 6:25, čímž si vysloužily nejen obdiv a potlesk na otevřené scéně, ale také čestné foto v příloze tohoto článku. Pak už ovšem začala samotná degustace, a to už taková švanda nebyla.

Banskobystrický Urpiner, někdejší několikanásobný vítěz našich degustací, poslední léta ztrácí lesk, po loňském devátém se letos propadl až na místo poslední. 

12 Palatín, původem z Nitry, jehož výrobu převzal již zmiňovaný Steiger Vyhne, také neoslnil a skončil devátý.

Jak dále patrno z tabulky, vzorky na 2. – 8. místě dělilo mezi sebou pouhých 5 bodů, tomu také odpovídalo hodnocení porotců, kteří je označovali za dobré až průměrné.

Vítězem se s celkem jasným odskokem tří bodů stal Stein 12 Světlý. Degustátoři ocenili zejména příjemnou plnou chuť, trošku vadila jistá trpkost v doznívání.

Pivovar Stein sídlil do roku 2007 v Bratislavě, jeho smutný osud je tolik tolik podobný osudu mnoha podobných pivovarů jak na Slovensku tak i u nás.

Príbeh pivovaru, po ktorom nezostane nič. Stein | o Pive

Vítězům samozřejmě gratulujeme, prvních pět postupuje do česko-slovenského superfinále, o jehož místu a datu konání budeme včas informovat. 

1.  Stein, pivovar Steiger Vyhne    33
2. Steiger, pivovar Steiger     35
3. Sitňan, pivovar Steiger 36
4. Popper, pivovar Vyhne 37
5. Zlatý Bažant  nová receptura, pivovar Hurbanovo skupina Heineken 38
6. Šariš pivovar Velký Šariš, Plzeňský Prazdroj Slovensko 38
7.-8. Corgoň pivovar Hurbanovo          40
7.-8. Zlatý Bažant 73 pivovar Hurbanovo     40
9. Palatín pivovar Vyhne  41
10. Urpiner Banskobystrický pivovar a.s.              43

Pozn.: O postupujícím z pátého místa musel při rovnosti bodů rozhodnout tzv. rozpij (6:2).

Petr Hrkal, PPE

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET