„Soudy ustupují společenské atmosféře. Že si to Petr Pavel odpracoval? V nejvyšším velení NATO byla i řada nacistů, byli lépe vydíratelní. Čekají nás změny k horšímu.“ – Ladislav Jakl
Publikováno 01.09.2023 v kategorii: Rozhovory

Na Pražském hradě byl tajemníkem prezidenta Václava Klause, později ředitelem politického odboru, býval také poslancem a novinářem Lidových novin – Ladislav Jakl. Čím je podle něj zapříčiněn dvojí metr v české společnosti? Zvenku to vypadá, že je jedno, když je dnes někdo bývalý disident, anebo bývalý funkcionář KSČ, byla za minulostí namalovaná tlustá čára? A jak pohlíží na kauzu Roberta Fremra, jenž se nakonec vzdal kandidatury na ústavního soudce?

„Dvojí metr si v sobě nosíme tak trochu všichni. K někomu jsme někdy nezaslouženě shovívavější. Ale co se týče práva, tak my všichni víme, že spravedlnost bývá znázorňována jako socha se zavázanýma očima. Proč je má asi zavázané? Aby všem měřila stejně.“ – míní Ladislav Jakl.

„Čili věci, které se týkají práva, hodnocení skutkové podstaty některých činů, tak zde je dvojí metr nepřípustný, a to, že se takové případy vyskytují, je způsobeno společenskou atmosférou a neschopností některých orgánů, například soudů, té společenské atmosféře čelit a zachovat si svoji objektivitu a odstup.“ – dodává Ladislav Jakl.

► Doporučujeme YouTube – Xaver Live.

„Prezidentské volby byly o tom, že náš komouš je lepší než váš komouš. Fakt je, že když chce člověk něco obhájit, tak to obhájí a najde najednou argumenty, které by včera pro toho druhého považoval za oportunismus a za změkčování a nerespektování pravidel slušnosti a poctivosti.“ – poukazuje Ladislav Jakl. „A tady najednou se říká: ‚Odčiněno, přece odčiněno.‘ Ale je fakt, že v těch strukturách byly desetitisíce, statisíce nacistů po druhé světové válce. Proč? To byly bezvadní kádrové: měli totiž dvě vlastnosti: za prvé poslušnost a za druhé máslo na hlavě.“

Zdroj

 

Webdesign: Kabris|NET