STRNULÁ MYSL – PIVOVARSKÉ RESTAURACE NA OKRAJI PRAHY (SEKTOR SEVER A SEVEROZÁPAD)
Publikováno 08.09.2023 v kategorii: Ozvěna, Pivo

Fotky naleznete po otevření Zdroje.

V roce 2019 zahájila První pivní extraliga novou edici vložených soutěží formou půldenní výjezdní degustace po pivovarských restauracích na okraji Prahy  a to ambiciózní trasou od západního okraje až na jihovýchod. Následoval druhý ročník, který se ještě stihl před hlavními pseudopandemickými omezeními. V srpnu 2020 vedla neméně ambiciózní trasa z jihovýchodu až na sever metropole. Zmatky let 2021 a 2022 se podepsaly i na dalším pokračování objezdu Prahy a tak bylo třetí kolo realizováno až v letošním předposledním srpnovém dni.

Náročná trasa tentokrát měřila bezmála 42 kilometrů a zahrnovala opět šest pivovarských hospod. Stejně jako v prvním ročníku, čekalo První pivní extraligu v polovině trasy i překonání Thurn-taxisova příkopu a návrat na levý břeh Vltavy. Na trasu letos vyrazilo pět porotců a vzhledem ke zdravotní indispozici zájezd dokončili pouze čtyři z nich. Vzhledem k náročným přesunům po zoufale rozkopané Praze byl čas na jednu hospodu opět zkrácen na 45 minut. V hodnocení se nic nezměnilo. Kromě standartního ležáku českého typu, se výběr druhého piva řídil výhradně osobní volbou jednotlivých porotců, i když v zájmu dodržení jeho vyhodnocení, se alespoň tři porotci zpravidla shodli na stejném typu. Mimoto se občas někdo z poroty utrhl a degustoval sólo i třetí vzorek. Těchto hrdinských skutků však, úměrně s přibývající konzumací v časové ose ubývalo.

Den byl jako stvořený k pivnímu zájezdu – po parných dnech i deštivém počasí se středa 30. srpna vyznačovala v Praze příjemným teplým počasím, takže v případě Šediváka a Únětic strávila porota konzumační čas na pivovarských zahrádkách obou pivovarů. To, co bylo na první pohled patrné oproti ročníkům 2019 a 2020, byl masivní úbytek hostů. S výjimkou Únětic, které s pomocí cyklistů, běžců a turistů, naplnily alespoň pivní zahrádku, ostatní restaurace na tom zdaleka tak dobře nebyly. Pandemická šaráda zanechala na českém pohostinství hluboké šrámy.

Výsledky hodnocení kategorie český ležák (hodnotili 4 porotci běžnou degustační škálou 1-9 podle senzorických vlastností):

 

 

1)Pivovar Bad Flash                        Prostě ležák 12                 2,25 bodu          

2) Pivovar Bubeneč                        Ležák 11                              2,75 bodu           Vítěz „Krále Prahy 2018“

3) Pivovar Únětice                          Ležák 12                              3 body

4) Pivovar Kilián                               Bohouš ležák 11               3,25 bodu

5) Pivovar Nad Šárkou Liboc       Ležák 12                              3,75 bodu

6) Pivovar Šedivák                          Ležák 12                              4,75 bodu

I přes nižší počet porotců byly odstupy zřetelné a pořadí tedy jasné. Rozptyl hodnocení jednotlivých degustátorů se většinou moc nelišil. Padla pouze jediná šestka a na opačném konci pouze několik dvojek, takže se většina piv vešla do hodnocení „velmi dobré“. Jediný ležák, který porotci „popravili“, by Šedivák. Důvodů bylo hned několik – od nedobré nevyrovnané chuti až po nestylovou polotmavou barvu. Naproti tomu byl Prostě ležák od Bad Flash opravdovou pochoutkou a porotci mu poprávu nadělili vysoké hodnocení.

Mimosoutěžně se posuzovala piva dle volného výběru porotců a hodnotil se zejména jejich stylový soulad. Porotci vyhodnotili jak o nejslabší stylově zcela ujetý žitný speciál 11,5, který byl nejen mimo styl, ale zjevně i havarovaný. Milým překvapením byla naopak Výčepní 10 od Šediváka, která zcela přebila jeho nepovedený Ležák. S průměrným hodnocením 3,25 ho přebil pouze vítěz kategorie „doprovodné pivo“, kterým se podle očekávání stal Imperiální Stout od Bad Flashe, proslavený Torpid Mind. Ten byl také nejvýraznějším zážitkem letošního putování po severním okraji Prahy. Když ho totiž, pěti soutěžními pivy již řádně rozcvičení porotci pozřeli, začaly se dít věci. Zdánlivě neřešitelné problémy se začaly jevit jako maličkost, všichni se ihned stali odborníky na ty nejsložitější disciplíny a servírky se začaly jevit jako andělé. Konečným stádiem působení tohoto zničujícího nápoje, které nastalo o několik hodin později, byl stav, který připomínal jeho název.

První výjezd byl tedy romantickým odpolednem, druhý letní bouřkou a ten letošní ve svém finále nejvíce připomínal strnulou mysl.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET