Plzeňské je komunikativní pivo a nejlepší je U Kocoura
Publikováno 11.09.2023 v kategorii: Ozvěna, Pivo

Fotky naleznete po otevření Zdroje.

Testovali jsme kde co, ale nejvyhlášenější pražské plzeňské hospody ještě ne. Proto jsme se po dvouletém odkladu kvůli covidu a pak nesnesitelnému horku, do toho pustili letos v rámci takzvané vložené soutěže. A to symbolicky na konec prázdnin, 1. září 2023. A byl to věru zajímavý, ve finále i sociální, experiment. Hodnotili jsme kvalitu piva, obsluhu, hajzly a celkový dojem stupnicí od jedné do pěti, přičemž za jedna bylo nejvíc. A mimo soutěž i cenu piva.

Start byl U Kocoura na Malé Straně. Stará krásná klasická hospoda na začátku Nerudovky, kde se zaplaťpánbůh nic nezměnilo. O ulici výš je další klasika, pivnice U Hrocha. Tam mají neuvěřitelné ceny. Plzeň za 49,-, Fernet 0,5 za 30,- Kč, jídlo v podobné relaci. Prostě ceny jak z roku 2010. Samozřejmě tam bylo narváno, ale to by bylo, i kdyby byly ceny vyšší. U Rudolfina na Starém Městě byla skoro prázdná hospoda, dole úplně. Kdysi to tam žilo. Historicky tam byla největší výtoč plzeňského na hospodu z celé republiky, škoda. Ale jinak tam bylo fajn. U Zlatého tygra se jeden cítil lehce nepatřičně. Jelikož je to turistická restaurace, tak je tam furt plno a obsluha se podle toho taky chová, bohužel. Jak glosoval jeden z našich řad: „Namyšlení kreténi.“ Jinak samozřejmě ikonická hospoda díky spisovateli Bohumilu Hrabalovi. A jsme U Pinkasů na Novém Městě. Ač pivo mizerné, prý už delší dobu, tak jejich vnitřní zahrádka vedle kostela Panny Marie Sněžné je prostě skvostná.

Jde o nejvyšší chrámovou loď v Praze. Když nechal Karel IV chrám stavět, měla to být jedna ze tří největších katedrál na světě. Ale nějak došly prachy a tak. I tak ale nádhera. A za bukem či spíše dvěma je další legenda U Jelínků. A taliáni! To je prostě legenda a blaho v hubě. Samozřejmě jsme si museli dát a byla to mana nebeská. Krom největších pražských klasik jsme museli zařadit i nějakou hospodu ze sítě Ambiente, aby se vidělo, jak na tom jsou. Los padl na Lokál U Jiráta, který byl jaksi po cestě. Všechny jejich hospody mají stejný koncept, takže žádné překvapení. Obsluha by mohla fungovat trochu lépe, ale bylo tam narváno, i venku, takže asi proto jim trochu vázla komunikace. O tom si můžou jen nechat zdát U Kalicha. Hospoda v pátek v podvečer úplně prázdná, ale na všech stolech byla rezervace. Asi pro turisty, kteří ale ten den jaksi nedorazili. I tak byl problém si sednout, ale měli jsme rezervaci taky, tak nás nakonec neochotně usadili. Jen pro porovnání. Jak jsme zmiňovali ceny U Hrocha, tak tady měli pivo za 69,- a Fernet 0,4 za 149,- Kč. Osobně mi to připomínalo posh restauraci ROH. Konečná byla na konečné tramvají na Spořilově v První pivní tramwayi, která se hodnotila těžce, páč šlo o spřátelený podnik.

A jak to teda dopadlo? Nejlepší pivo mají U Kocoura, nejhorší U Pinkasů, bezkonkurenčně nejlevnější U Hrocha, nejoriginálnější hajzly jsou v První pivní tramwayi a nejtragičtější hospoda je U Kalicha.

A ještě jeden poznatek na závěr: Plzeňské je komunikativní pivo. V tomhle je genialita plzně, dáš si devět kousků, dva panáky a jseš furt v pohodě. Kdyby sis dal sedm Gambrinusů, tak už máš naváto. Prostě obsah alkoholu 4,4 % a 5,2 % je fakt rozdíl. To je rozdíl dvou piv.

Kvalita piva:
1. U Kocoura 8b
2. U Jelínků 9b
3. První pivní tramway 10b
4. U Hrocha 11b
5.-6 U Jiráta 12b
5.-6. U Zlatého tygra 12b
7. U Rudolfina 14b
8. U Kalicha 17b
9. U Pinkasů 18b

Obsluha:
1. U Pinkasů 8b
2.-3. U Jelínků 9b
2.-3. První pivní tramway 9b
2.-3. U Rudolfina 9b
4. U Kocoura 12b
5.-6. U Jiráta 14b
5.-6. U Kalicha 14b
7.-8. U Hrocha 15b
7.-8. U Zlatého tygra 15b

Hajzly:
1 První pivní tramway 8b
2. U Rudolfina 9b
3. U Jiráta 10b
4.-5. U Jelinků, 12b
4.-5. U Kalicha 12b
6. U Pinkasů 14b
7. U Zlatého tygra 15b
8. U Kocoura 17b
9. U Hrocha 21b

Celkový dojem:
1.-2. První pivní trramway 9b
1.-2. U Jelínků 9b
3.U Kocoura 11b
4.-5. U Rudolfina 12b
4.-5. U Jiráta 12b
6. U Pinkasů 14b
7.-8. U Zlatého tygra 16b
7.-8. U Hrocha 16b
9. U Kalicha 20b

Fotky naleznete po otevření Zdroje

Webdesign: Kabris|NET