Ne každá konina je konina
Publikováno 12.10.2023 v kategorii: Publikované články, Zlehka

Gaza hoří, Rusové spustili nečekanou ofenzívu, policisté v Los Angeles ignorovali volání o pomoc, protože byli zaměstnání hrou v Pokémony. Ve světle těchto velkých událostí trochu zanikají nenápadnější, ale podstatné momenty, které se dějí kolem nás.

Vezměte si takové petiční právo. To je velmi užitečný nástroj, jak může veřejnost i mezi volbami spontánně a sama od sebe iniciovat zdola nějaké rozhodnutí veřejných institucí. Třeba tyto dny se znovu rozhořela už léta probíhající petice, kde tisíce lidí požadují zrušení Taxisova příkopu v rámci Velké pardubické. Jiné tisíce lidí si ale myslí, že takový zákaz by byla pěkná konina.

Pan ministr prostředí pro náš život Petr Hladík pravil včera na nějaké konferenci, že je nutno urychlit posun k elektrickým autům formou dalších dotací. Ty prý už nemají směřovat k provozovatelům, ale firmám. A není to jedno? Cílem je vždy uměle snížit skutečné náklady na provoz vozítek na baterky. Takže stát opět zašmátrá v kapsách obyčejných zaměstnanců, aby se pražští snobové mohli levněji předvádět.

Můžeme i vzpomínat. Dnes je to přesně 340 let od chvíle, kdy u Vídně osmanským mohamedánům vyprášil koberce polský král Jan Sobieski. Od té doby nastal rozmach Habsburské monarchie a zároveň ústup muslimů z Evropy. Rakušané se později Polákům za tuto pomoc odvděčili tím, že se zásadně podíleli na třetím dělení Polska, a tedy na konci jejich království. Dnes už je zase vše jinak. Muslimské zástupy se do Evropy vracejí a o někdejší rakouský zisk na Polsku se nyní bratrsky dělí Polsko s Ukrajinou.

A ještě jedno výročí dnes máme. I v něm má prsty Rakousko. Před 130 bylo vyhlášeno v Praze stanné právo, čímž odstartovaly represe vůči Omladině. Dnešní omladině hrozí maximálně vypnutí Wi-Fi. Nebo ne? Prášky na zastavení puberty s podporou státu nejspíše budou brzo šířeny i u nás. Omladina pak bude mít víc času, aby se její exempláře rozmyslely, jestli chtějí být klukem, poníkem nebo Spidermanem. 

A co se ještě tyto dny stalo převratného? Nejlepším českým ležákem dostupným v běžné obchodní síti byl včera vyhlášen Březňák. Rozhodli tak porotci První pivní extraligy. Milovníci Prazdroje nezoufejte, váš oblíbený titul skončil druhý. Z pětapadesáti ochutnávaných vzorků.

A když už jsme u piva, jsme zároveň u hospod. Ty před časem investovaly veliký kapitál do povinné klimatizace či do oddělených kuřáren, aby si to stát za chvíli rozmyslel a zakázal kouření plošně. Podobné to je s takzvanými elektronickými cigaretami. Tam argument o pasivním kouření padá, tak se po zákazu kouření v hospodách spotřebitelé i poskytovatelé služeb vrhli na tuto novou komoditu.

Jenže stát se nezastaví u žádné hranice ve své snaze zajistit nám štěstí, zdraví, dlouhá léta, živijó. Na mnoha místech si už ani z této náhražky cigarety nepotáhnete, zákazy se šíří a mají se čile k světu. A do toho nám vláda připravila dáreček. Moderní kuřivo podraží o 150 procent a stane se nejdražším v Evropě. Není to konina? Ne! Konečně jsme v něčem nej!

Ladislav Jakl, 12. října 2023

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET