Jakl pro neČT24 (42TCen.com): Média se snaží poštvat protestující proti sobě
Publikováno 07.12.2023 v kategorii: Jakl Leaks, Rozhovory

Vážený pane Jakle. Pokud dovolíte, chtěli bychom Vás poprosili o názor na vysílání České televize o stávce odborů dne 27. 11. V reportáži věnované této události (26 až 30 min vysílání) byla většina pozornosti věnovaná jednomu z účastníků, blogeru Vidlákovi.

1. Mohl byste uvést, co si myslíte o způsobu informování o stávce?

Zdálo se mi až komické, jak křečovitě se média hlavního proudu pokoušejí poštvat jednotlivé protestující skupiny proti sobě. To je metoda poslední dobou běžná, ale v tomhle případě to bylo tak okaté, že to nemohl přehlédnout nikdo.

2. Proč se v reportáži uváděly pouze názory odpůrců účasti Daniela Sterzika na stávce a nebylo informováno o obsahu jeho vystoupení?

Kdyby se lidé dověděli, co tam ten pán říkal, mohlo by se stát, že by s ním mnoho diváků třeba souhlasilo. Zatímco když se dal prostor jen vymítačům vidláckého ďábla, začal u mnohých diváků páchnout sírou celý protivládní protest.

3.Vidíte ve vyjádření politiků na sociálních sítích a další šíření jejich postojů ve veřejné televizi pokus zmarnit význam stávky?

To zcela jistě. Jednoduché sdělení, že odpůrců vlády je mnoho, že se spojují a aktivizují, bylo rozpatláno do bláta polemik různých odborářských představitelů, aby se původní jednoduché sdělení utopilo v nesrozumitelných močálech.  

4. Místopředseda Trikolory Petr Štěpánek podal stížnost na Českou televizi kvůli zmíněnému vysílání. Jaká je pravděpodobnost, že televize situaci s nevyváženou reportáží napraví?

Je možné, že jeho stížnost skončí na stole orgánu, ve kterém zasedám, tak bych nechtěl nic předesílat. Je ale dobré vědět, že vždy má smysl se ozvat, ať už je daná stížnost nakonec úspěšná nebo není. Mediální manažeři musí cítit tlak ne pouze od držitelů moci, ale také z druhé strany, od veřejnosti. To je může přimět alespoň maličko korigovat svou jednostrannou propagandu.

Webdesign: Kabris|NET