Duševní poruchy u mládeže jsou na vzestupu. Co za nimi podle Ladislava Jakla stojí?
Publikováno 28.12.2023 v kategorii: Rozhovory

Progresivistická společenská atmosféra nepřeje autoritám, myslitelným je dnes na školách skoro vše. Vyšší bezpečnost na úkor svobody. Bude tragédie na FF UK politicky zneužita k mocenským cílům? Nejen o těchto otázkách exkluzivně v rozhovoru s Ladislavem Jaklem, který na této fakultě také studoval.

Pane Jakle, vy jste byl před mnoha lety studentem Filosofické fakulty. Jak na tyto časy vzpomínáte a dokážete si něco takového, co se stalo ve čtvrtek vůbec představit?

Já jsem studoval v té Celetné, kde probíhal první zásah. Zamrazilo mě, když jsem to četl. Ostatně, v době střelby jsem uvízl v tramvaji na druhé straně mostu proti fakultě.

Střelba na FF UK je největší tragédií v Česku. Již delší dobu ale také na jiných školách došlo k incidentům mezi žádky a učiteli. Co je příčinou různých incidentů?

Progresivistická společenská atmosféra nepřeje autoritám, myslitelným je dnes na školách skoro vše. Ale pokud jde o toto výjimečné neštěstí, buďme opatrní s jeho zasazováním do nějakého pro nás vhodného kontextu. Už z úcty k obětem a soucitu s pozůstalým si dejme pozor na lamentování ve stylu „já vám to říkal. Ano, podobné tragédie často svádějí k tomu, aby si je kdekdo přivlastňoval a používal je jako potvrzení svého výkladu světa. Nenasakujme na to ale tak snadno.

Byla by už dříve větší bezpečnost nejen ve školách namístě?

Větší bezpečnost přináší velké náklady a velká omezení – a bezpečí stejně nezaručí.

Jak se změní po této tragédii společenské klima, resp. budou se řešit důležitější záležitosti než to, oč se tady nejen čeští politici přou?

Naopak. I tato hrůza bude okamžitě politicky zneužita k mocenským cílům. Aktéři se budou navzájem vinit z toho, kdo za to víc může. A v nastalé vřavě se budou pomalu utahovat šrouby.

Odborníci již delší dobu varují, že je prudký nárost sebevražd mladých lidí, a to o 40 pct. Kde vidíte příčinu?  

I zde bych byl opatrný při hledání souvislosti čtvrtečního střílení s nějakou obecnou tendencí. Ale v tom postřehu máte pravdu. Ještě markantnější je vzestup duševních poruch u mládeže. Vidím za tím útok módních ideologií na rodinu a také důsledek nesmyslného lockdownu před dvěma lety, který skoro na dva roky vzal dětem řád a výchovu.

Je podle vás správné, že na FF na Palachově náměstí vlaje ukrajinská vlajka?

Na žádné veřejné budově nemají vlát vlajky cizích států. Ale to je proti téhle tragédii prkotina.

Jaké kroky by podle vás měla současná vláda co nejrychleji učinit?

Měla by co nejrychleji mlčet a vyvarovat se zbrklým tahům. A už vůbec by čtvrteční masakr neměla zneužívat jako záminku přitvrzení vůči svým kritikům.

Očekáváte další nepokoje u nás a co je může zastavit?

Očekávám. Zastavit je může nějaké mimořádné opatření proti shromažďovaní pod záminkou hrozícího nebezpečí.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET