Petardy a rachejtle
Publikováno 05.01.2024 v kategorii: Ozvěna, Publikované články

Letos prý má být klid. Zrovna letos a právě letos. Některá naše městečka, ba i městské části Prahy totiž byly už v listopadu polepeny plakáty (často v češtině i angličtině), které hlásají „Letos bez petard a rachejtlí“.

No, úplně nevím, jaký mají podobné apely účinek na veřejnost, možná podobný, jako měly svého času transparenty na budovách s nápisy Proletáři všech zemí spojte se. Ale i kdyby. Hlavní totiž je, že se letos čeští občané i mládež, ba i zde konec roku slavící turisté žádné petardy ve velkém opalovat už nechystali. Proč? Protože tak už přece letos učinili. Prvního ledna, hned v prvních desítkách minut letošního roku. Proto letos možná někomu nějaké rachejtle uletí při tréninku, zcela určitě si ale ti, kdo si chtějí zablbnout s pyrotechnikou, jako vždy počkají až na první chvíle po půlnocí, a to už nebude letos. Letos to nikdo neplánuje a neplánoval. Výzva je zbytečná.

Z pietních důvodů se k výzvě po filosofické střelbě přidal i ministr Rakušan. Letos si dejte klid. Myslím, že ho můžeme uklidnit. Většina z nás kravál k oslavě příchodu nového roku nepotřebuje, a ti, které to baví, si opravdu počkají až na začátek roku příštího.

Možná si ale mnozí budou šetřit oslavné rachejtle na veselejší příležitost: na výměnu týmu ve Strakově akademii.  A bude to.

Psáno pro Deník TO

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET