Vražda, čest a nenávist
Publikováno 01.02.2024 v kategorii: Publikované články

Mnoha lidem dělá nenávist dobře. Působí úlevně. Hezky si zanenávidět, to se pak člověk cítí takový lepší, hned je ve svých očích něčím víc, než je ten nenáviděný póvl. A k nenávisti náleží i patřičný slovník. Jenže je tu potíž. Nenávist nevypadá v dobré společnosti hezky, a tak ji lidé v sobě tutlají. 

Jaká úleva jim ale nastala v posledních letech! Nenávidět je povoleno, dokonce je to žádoucí. Jen mussíte vědět, koho nenávidět. Dezoláty, konspirátory, dezinformátory. O nich můžete říct cokoli ssprostého, a hned se ocitnete v té správné společnosti. Dříve působil takový nenávistný prskavec jako buran, který si na ssvatbě polil košili polévkou, dnes si můžete zaprsskat jak chcete, a pořád budete náležet k lepší, vybrané společnosti.

EU nenávist třídí

Ale pozor. Vocaď až pocaď. Nenávist je třeba udržet v těch správných korytech, aby se nerozlila nesprávnými směry. A tak se v minulých dnech náš eulament usnesl na tom, že nenávist by měla být trestná. Pochopitelně jen ta ošklivá nenávist, to dá rozum. A že nenávist jako pohnutka musí být zásadní přitěžující okolností.

Nenávist je jednou ze základních lidských emocí. A také je jednou z častých pohnutek a motivací různých konání. Není prý jedno, proč někomu ublížíte. Aspoň eulament to tvrdí. Když někdo týrá druhého z nudy, pro zábavu, kvůli majetku, ze msty, nebo když uděláte zločin z lásky, závisti, strachu, bezcitnosti, tak to podle eulamentu asi ještě není tak hrozné. Není podstatná újma, škoda, následky, utrpení, bolest. Důležitá je prý motivace, která vedla ruku pachatele takových zlých činů. A pozor, nenávist, to je jiný kalibr než ostatní pohnutky, motivace a emoce…

Lepší vražda

Že by rozbitou hlavu, zlámané nohy, přeražená žebra, anebo například i zastrašování, pomluvu či útok na majetek oběť vnímala zásadně jinak, když pachatel jednal z popudu nenávisti, a ne třeba ze žárlivosti, chtíče či chorobné soutěživosti? Zvláštní úvaha že.

Ale ono to všechno má možná velmi racionální vysvětlení. Jestliže vražda z nenávisti je nějaká horší vražda, pak nutně existuje cosi jako lepší vražda. Omluvitelnější. A jaká by to mohla být? Z jaké pohnutky? Ano, teď jste na to kápli. Vražda ze cti. To je sice tragická a smutná věc, ale kdo má laskavé pochopení pro některé exotické kultury, pak musí vědět, že to je úplně jiná vražda než z obyčejné sprosté nenávisti.

A máme to.

Psáno pro Deník TO

Zdroj

 

Webdesign: Kabris|NET