Točte se, federálové, okolo Třeboně
Publikováno 02.02.2024 v kategorii: Pivo, Publikované články

Foto naleznete po otevření Zdroje

Z naší federace už Slováci dávno odešli, ale v pivu jsme pořád na jedné lodi. Prokazuje to i Česko-slovenské Superfinále, které PPE pořádá už od roku 2011. Do něj vždy postoupí nejlepší piva z celoroční degustace českých ležáků a nejlepší piva z jednorázového slovenského finále.

Pokud se Češi v pivu na Slováky někdy vytahují, dělají velkou chybu, protože za historii těchto „federálních“ degustací už slovenské kousky mnohokrát vyhrály. Velký rozdíl je jen v šíři sortimentu, protože kompetitivních značek je v Česku asi 55, na Slovensku asi pouhých deset. Špičky z obou zemí jsou ale zcela srovnatelné, i když zrovna poslední Superfinále z toho trochu vybočuje, protože tentokrát byla česká dominance obrovská. Leč nepředbíhejme.

Z červnového slovenského finále postoupily Steiger, Stein, Sitňan, Popper a Zlatý Bažant, z říjnového českého finále Prazdroj, Starobrno, Litovel, Březňák a Regent. Finále se uskutečnilo v listopadu v překrásném slovenském hornickém městě Banská Štiavnica, stylově v hotelu Svätá Barborka. Čtyři kmenové členy PPE doplnili naši stálí čestní slovenští hosté Laco a Bobo, a protože jsme přeci jen byli v slavném hornickém prostředí, museli být zastoupeni i představitelé místní banícké honorace v osobách Lubomíra Matkoviče a Erika Sombathyho. Nutno říci, že po základní instrukci ohledně metodiky degustace bylo hodnocení hostujících degustérů zcela srovnatelné s bodováním kmenových zástupců.

No a jak to dopadlo? „Federálním“ vítězem za rok 2023 se stal Bohemia Regent z Třeboně, na druhém místě skončil Ležák staré školy Březňák z Ústí nad Labem a na třetím Litovel Medium, překvapivě z Litovle. Dodejme, že úroveň vzorků byla podle bodových ukazatelů hodně vysoká, jak se na Superfinále sluší a patří.

No, a po degustaci jsme si spolu se slovenskými přáteli vyměnili nejen vyznamenání a čestné insignie, ale i mnoho pivních zážitků a zkušeností. No, zkrátka jsme pospolu popařili jaksepatří. Sem se rozhodně ještě musíme někdy vrátit.

Slušelo by se dodat, že před degustací jsme byli uvítáni v nedalekém pivovaru Vyhne, kde jsme absolvovali poučnou prohlídku a následnou přátelskou besedu.

Foto naleznete po otevření Zdroje!

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET