Dokud neuvěřím, že to je v hajzlu, nemám potřebu se z pesimismu dostávat, říká Ladislav Jakl
Publikováno 23.02.2024 v kategorii: Rozhovory

Do Prostoru pro dva si Markéta Šichtařová pozvala osobnost české politické scény a publicistu Ladislava Jakla, který sdílí své názory na současnou společnost, politiku a trend progresivismu. V rozhovoru přináší pohled na společenské dění s odstupem a kritickým okem.


 Progresivismus a jeho pochod institucemi, změny ve společnosti a ztráta svobody jednotlivce jsou témata, která v současnosti rezonují nejen v politických debatách, ale také v každodenním životě občanů. Ladislav Jakl, známý svou dlouholetou politickou a publicistickou činností, poskytl v Prostoru pro dva svůj pohled na tyto fenomény. Jeho slova odkrývají hluboký nesouhlas s aktuálními společenskými trendy a nabízejí zamyšlení nad směřováním, kterým se naše civilizace ubírá.

Jakl kritizuje progresivistické směřování současné společnosti, které podle něj začalo svůj skutečný nástup na konci 60. let 20. století. Jako zásadní problém vidí „vaření žáby“, tedy postupnou změnu společnosti bez výraznějšího odporu obyvatelstva.

Další důležitý aspekt, na který Jakl poukazuje, je otázka svobody. Podle něj je svoboda v současné době vnímána spíše jako nechtěný produkt než jako cíl. „Ve skutečnosti je svoboda nechtěným produktem střetu zájmu různých lidí,“ říká. Tento pohled odráží Jaklovo přesvědčení o tom, že svoboda a demokracie jsou v současné době ohroženy kvůli narůstajícím progresivistickým tendencím, které omezují možnost volby a vůli lidí.

V kontextu mezinárodní politiky a změn ve Spojených státech amerických Jakl vyjadřuje obavy z rostoucí polarizace a rozdělení společnosti a poukazuje na hluboký rozkol mezi různými sociálními a politickými skupinami v USA, což má podle něj dalekosáhlé důsledky i pro zbytek světa.

Ladislav Jakl · Foto: RADIO PROSTOR
Zdroj
Webdesign: Kabris|NET