Třeboňské pastorále: Opatrný rozmach pivovaru Regent
Publikováno 15.03.2024 v kategorii: Ozvěna, Pivo

Foto naleznete po otevření Zdroje

Poklidná až zádumčivá krajina plná luk, lesů, pastvin a hlavně rybníků, takové je Třeboňsko. Ta krajina ovšem nevznikla jen tak sama od sebe, nýbrž je důsledkem promyšlené lidské činnosti. Za přerodem původně močálovitého kraje do dnešní podoby, nesoucí status Chráněná krajinná oblast, stojí opravdu plejáda velkých osobností naší historie, počínaje panem Vítkem z Prčice, který zde získal či založil (prameny se různí), osadu Vítkův Dvůr, pozdější město Třeboň.

Nejdůležitějším obdobím pro tuto oblast byla ovšem vláda Rožmberků. Ve 14. století byl Třeboni udělen titul královského města a roku 1379 zde byl založen první písemně doložený pivovar.
O sto let později došlo k prvnímu velkému rozmachu rybníkářství zásluhou Josefa Štěpánka Netolického. Soustavu nově vybudovaných rybníků geniálně propojil Zlatou Stokou, téměř 50km dlouhým vodním kanálem fungujícím dodnes!

Od Štěpánka Netolického pojďme k dalšímu gigantu třeboňské historie, kterým byl nesporně pan Jakub Krčín z Jelčan.

No řeknu vám, byl to pěknej řízek, ten pan Jakub. Při stavbě rybníku Svět nechal kus Třeboně zbourat, rybník Rožmberk zas postavil rovnou na řece Lužnici, daně vybíral i na příští rok (nechal si na to zřídit vlastní revizní úřad). Ale též dobrému moku holdoval, item pěkná děvčata hojně sváděl, pročež se do mnohých sporů dostával, jakož i od přítele svého tulichem ostrým několikráte boden jest.„Takže sem od něho svejm vlastním tulichem, nedavše mu žádné nejmenší příčiny, třikrát poboden, a nejvíce a nejškodněji na levým boku nad samým pasem. I hojím se, milostivý pane, na Krumlově. A teď po tři dny sotva sem živ zůstal.“

Nicméně věhlas si získal takový, že si jeho služeb vyžádal i císař Rudolf Druhý. On totiž pan Jakub nebudoval jen rybníky. Budoval dvory, usedlosti, ovčíny a také – pivovary. A právě jeho odkaz inspiroval třeboňský pivovar, aby v roce 1959 pojmenoval své pivo podle postavení, které zastával – Regent. Toto jméno převzal i současný majitel pivovaru – společnost Bohemia Regent s.r.o. A do třeboňského pivovaru se ve čtvrtek 1.února vydala i delegace První Pivní Extraligy, abychom zde předali hned dva diplomy.

 

 

Ve finále soutěže o nejlepší český ležák pro rok 2023 se totiž titul Regent Premium umístil na třetím místě, tím se automaticky kvalifikoval do tzv, federálního finále (pět nejlepších českých a pět nejlepších slovenských ležáků). Tam svojí pozici vylepšil a slavně zvítězil.

Do finále soutěže o nejlepší ležák se dostal Regent také v roce 2021, o rok později zaujala účast titulu Regent Kníže ve vložené soutěži nazvané 15+. Bylo tedy na co navazovat, a tak jsme tedy hned časně zrána sedli do vláčku. Bejček nezapomněl diplomy, kulerista vzal dobrej kuler, do zobáčků bylo stále co dolévat a tak cesta rychle uběhla. 

V pivovaru nás přivítaly hned tři půvabné dámy – obchodní ředitelka Tereza Potužáková, dále pak Markéta a Andrea Staskovy, takto dcery majitele pivovaru, pana Ferdinanda Staska.

Po krátkém vydechnutí a pivečku na uvítanou jsme se odebrali do srdce pivovaru – varny, kde proběhlo slavnostní předání diplomů, uvedené Láďovým krátkým asi dvouhodinovým projevem. Poté následovala zevrubná prohlídka pivovaru, během které jsme se nejen my, ale i naše průvodkyně, od Honzy leccos nového a zajímavého dozvěděli. On zde náš Honzík totiž kdysi působil. Já nevím, jestli je v Česku pivovar, ve kterém Honza s určitostí – aspoň jednou – možná – nepracoval.

Nu. komplex pivovaru je rozsáhlý a v minulosti utrpěl mnoho ran, naposledy za covidého šílenství. Nicméně současný management zřejmě ví co dělá a uvážlivými kroky proměňuje pivovar v opravdovou perlu třeboňského kraje.

Obohaceni odebrali jsme se na náměstí ke společnému obědu, který jsme zalili opět třeboňským pivem a naše mise se pomalu chýlila ke konci. Rozloučili jsme se s dámami a jen neradi opouštěli ten zadumaný třeboňský kraj, plný nejen pastvin, luk a rybníků ale i, jak jsme se přesvědčili, také výborného piva.

A i když jsme o tom moc nemluvili, tak každý věděl: sem se určitě vrátím.

Dej Bůh štěstí!

Petr Hrkal, PPE

Užitečné odkazy k tomuto článku:

Třeboň – Wikipedie (wikipedia.org)

Chráněná krajinná oblast Třeboňsko – Wikipedie (wikipedia.org)
Kdo byl Jakub Krčín z Jelčan (novinky.cz)
Pivovar Regent | Pivovar Bohemia Regent (pivovar-regent.cz)
15+: Silná piva, silné výsledky, silné diskuze | První Pivní Extraliga (prvnipivniextraliga.cz)
NÁČELNÍCI PIVOVARU – Euro.cz

Foto naleznete po otevření Zdroje

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET