Už jsem měl obavu, že to Ladislav Jakl vzdal
Publikováno 03.04.2024 v kategorii: Ozvěna

Naštěstí ne. Jaklova každoroční filipika proti střídání času se objevila 2. dubna na jeho blogu na iDNES [1]. V článku „Cože? Jaký »zimní čas«“? V tomto tématu jsem s ním plně zajedno.

Lubomír Stejskal

Lubomír Stejskal

STÁTNÍ RENTIÉR A BLOGER

155 zobrazení

NAPIŠTE PRVNÍ KOMENTÁŘ

 


Od počátku zavedení takzvaného letního času v Československu (1979) jsem jeho zásadním odpůrcem. Bylo tomu tak v době, kdy jsem chodil do zaměstnání (do Vánoc 2019) a je tomu tak i nyní, kdy jsem v důchodu.

Důvodů mám několik. Ten nejobecnější: jako konzervativec zastávám názor, že to, co funguje, netřeba měnit. A středoevropský čas funguje v ČR velice dobře.

Argument, že v létě se díky „letnímu času“ stmívá později je blud. Stmívalo by se úplně stejně, kdyby tzv. letní čas zaveden nebyl; jediná změna je vůči tomu, co jsme si uměle nastavili na povel státní moci na hodinkách.

Během svého pracovního života jsem několikrát měsíčně, po dobu několika desetiletí, musel vstávat ve 4 hodin ráno SEČ. Nuceným posunutím hodinek o 60 minut dopředu jsem sice opticky vstával ve 4 hodiny SELČ, ale ve skutečnosti ve 3 hodiny SEČ. Tedy tři hodiny po půlnoci. Moje zkušenost: čím později člověk po reálné půlnoci vstává, tím lépe – cítí se víc vyspalý a méně unavený. A naopak. Jinými slovy za „výhodu“, že je v létě „déle vidět“, jak si libují jedni, platí jiní daň v podobě extrémně brzkého vstávání (možná i to motivovalo aktivity proti tzv. letnímu času pekaře Pecku, nevím).

Tzv. letní čas*/ je vzpourou proti přirozenému řádu věcí. Místo toho, abychom věcem nechali volný průběh, tak jak fungují od vzniku (stvoření) zeměkoule, nesmyslně do tohoto průběhu zasahujeme. Přirozený řád věcí znamená, že v určité části roku se den plynule prodlužuje a v další plynule zkracuje. Jakmile do toho začneme vnášet lidské výmysly, pak do toho lidově řečeno „házíme vidle“. Letos 31. března jsme skokově prodloužili dobu denního svitu, abychom ji 27. října skokově zkrátili (samozřejmě nikoli reálně, ale podle vnuceného přetočení hodinových ručiček). Proč?

*/ V americké angličtině je „letní čas“ označován jako „daylight saving time“ (DST), tedy čas šetřící denní světlo. Ovšem ani tento výraz, ani „letní čas“ neodpovídají skutečnosti. „Letní“ čas trvá od jara do podzimu a DST žádný čas nešetří. Důkaz, jak snadno se nechají lidé „opít rohlíkem“. Ale bojovat za „letní čas“ to mnozí mezi námi dokážou, stačí přečíst si diskuse pod internetovými články na toto téma.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET