Pod dohledem Viktora Cibicha
Publikováno 09.04.2024 v kategorii: Ozvěna, Pivo

Fota naleznete po otevření Zdroje

Podstatným podkladem pro náš pivní zájezd do Velkého Března byly výsledky říjnového finálového kola První pivní extraligy. Březňák vyhrál. A tak tradičně muselo dojít k návštěvě pivovaru. Po delším ladění termínů zúčastněných k naší návštěvě nakonec došlo. Tradice ten den dominovala. Jak cestou vlakem s tradičními řízky, tak cílem – pivovarem, který je více než tradiční a na samotné tradici vaření piva si zakládá. Dalo by se podotknout, že mu nic jiného nezbývá, protože stále vaří v předválečné varně.

Varna s nutným podílem ruční práce je srdcem pivovaru, ale za následnou technologii by už se nemusel stydět žádný moderní pivovar. Muzejní ukázky starých pivovarských hybadel jsou po pivovaru rozesety už jen pro atmosféru, do které sice z pozadí, ale dominantně problikávají kontrolky moderních technologií.

Tradice pokračovala následovně – oba dva naši prezidenti nenechali skoro nikoho jiného mluvit. Je pravdou, že Honza Šuráň měl nostalgický záchvěv, neboť před desítkami let v pivovaru chvíli pracoval, a dokonce dokázal identifikovat i onen stále fungující kus technologie, který v pivovaru tehdy vlastníma rukama instaloval. Ono, pro pivovarské z Března nebylo jednoduché si do střežených částí výroby pustit poučenou návštěvu, které se jen tak „básnit“ nedalo. Přijměme proto informační zdrženlivost o některých technologických vychytávkách, které místní profesionálové používají a zobecněme: jejich pivo má v sobě kombinaci tradice, zkušeností a moderních technologií.

Ceremoniál s diplomy proběhl také tradičně. Dostali raději tři kusy. Pivovarští se totiž marně snažili najít náš diplom z roku 2016, kdy také vyhráli a s ještě lepším výsledkem. Já vypil také tři kusy a zbaštil několik chlebíčků. Nakonec nás postavila do pozoru místní vrátná, která měla za úkol dohlížet na korporátní normy o pohybu v pivovarech koncernu Haineken. S veselou zastávkou v ústecké Rychtě jsme se rozjuchaní vrátili na Hlavák. Viktor Cibich, nejznámější toť pivař na světě na nás přitom shlížel pohledem zkušeného drážního inspektora – blahosklonně a značně pobaveně.

Jaromír Piskoř

Fota naleznete po otevření Zdroje

Webdesign: Kabris|NET