Na výstavišti Zahrada Čech se soutěžilo v celkem osmi kategoriích. „Absolutním vítězem třetího ročníku soutěže Pivo Ústeckého kraje se stal litoměřický Biskupský pivovar U sv. Štěpána, který zároveň získal titul Pivo Zahrady Čech,“ uvedla Aneta Břeňová, PR manažerka Městských kulturních zařízení Litoměřice, která klání organizují.

Soutěž minipivovarů se skládala z páteční degustace odbornou porotou, v sobotu 11. května pak byly v rámci Ústeckého pivního jarmarku předány ceny výhercům. „Slavnostního aktu se účastnili předseda výboru pro zemědělství a venkov Ústeckého kraje Zdeněk Plecitý, předseda výboru pro kulturu a památkovou péči Ústeckého kraje Vlastimil Skála, prezident sdružení První Pivní Extraliga Ladislav Jakl, inspektor Státní zemědělské a potravinářské inspekce Petr Ulrych a ředitelka Městských kulturních zařízení Litoměřice Michaela Mokrá,“ vypočítala Aneta Břeňová.

Akce v Křížové ulici. Ilustrační foto

V polovině května startuje Živá Křížovka. Na prvním podvečeru ozdobí kašnu růže

V kategoriích Světlé výčepní pivo a Tmavý ležák si hned dvě první místa odnesli zástupci Pivovaru Kocour Varnsdorf. V kategorii Český světlý ležák vyhrál se svým Děkanem Biskupský pivovar U sv. Štěpána, který se zároveň stal absolutním vítězem soutěže a přivezl si domů ocenění Pivo Zahrady Čech.

Hákův parní pivovar zabodoval hned dvakrát, a to v kategorii Silné tmavé pivo a India Pale Lager. V kategorii kyselých piv Sour první místo obsadil minipivovar Pivo ZlounPodřipský rodinný pivovar zase vyhrál v kategorii Stout. Vítězem American Pale Ale se stal Pivovar M3 Most.

„Ze soutěže Pivo Ústeckého kraje se stala tradiční akce, která si klade za cíl propagovat a podporovat výrobu piva v Ústeckém kraji. V letošním roce jsme ocenili celkem šest pivovarů působících právě v Ústeckém kraji, které se snažíme dále prezentovat i na akcích pořádaných Městskými kulturními zařízeními. Novinkou tohoto ročníku bylo ocenění nejlepšího piva, jehož výherce si odnesl titul Pivo Zahrady Čech. Těší nás, že se každoročně zvyšuje počet přihlášených pivovarů a vzorků,“ sdělila ředitelka soutěže a zároveň ředitelka MKZ Litoměřice Michaela Mokrá.

Nad Edmundovou soutěskou i Gabrielinou stezkou jsou tisíce popadaných stromů a nestabilních skalních bloků. Ilustrační foto

Hřensko vypovědělo Povodí kvůli bezpečnosti smlouvu na údržbu Edmundovy soutěsky

Litoměřice jsou v posledních týdnech opět hlavním městem piva a také vína. V dubnu se tam konal Mezinárodní pivní festival se zastoupením 1135 vzorků piv. Absolutním vítězem a držitelem ocenění Světová pivní pečeť 2024 se tam stal Pivovar Svijany se svým Svijanským Baronem 15 %. V kategorii českých piv si první místo – Českou pivní pečeť 2024 odnesl Pivovar Trilobit.

Začátek května pak patřil klání Víno Ústeckého kraje. O titul bojovalo několik desítek produktů. V kategorii bílých vín se jako absolutní šampion prosadil Ryzlink Rýnský, ročník 2022, pozdní sběr z Žernoseckého vinařství. V kategorii červených vín pak zazářilo žernosecké Svatovavřinecké, ročník 2022, jakostní víno odrůdové.

Zdroj