Tucet je pěkně kulaté číslo
Publikováno 16.06.2024 v kategorii: Ozvěna, Pivo

a toho jsme právě letos dosáhli. Ano, letošní Festival minipivovarů na Pražském hradě je již dvanáctý“ (ředitel festivalu Jan Šuráň). Tedy, správně by to měl být ročník třináctý, ale v roce 2020 se festival kvůli covidu nekonal. Letos byly festivalovými dny pátek 8. června (od 14 do 20 hodin) a sobota 9. června (12-20 hod.), v místě obvyklém – na Střelecké cestě pod Královským letohrádkem V ceně vstupenky byl tradičně katalog pivovarů, degustační sklenice a neomezená degustace.

Směrovka
Směrovka
Zúčastnilo se celkem 50 minipivovarů, členů Českomoravského svazu minipivovarů: Břevnovský klášterní pivovar, Pivovarský dvůr Zvíkov, Městský pivovar Domažlice, Minipivovar Welzl, Zámecký pivovar Pikard, Minipivovar U Medvídků, Pivovar Kocour Varnsdorf, Pivovar Volt, Joes Garage Brewery, Karlovský pivovar Pod Pralesem, Pivovar Beránek, Pivovar VŠCHT Praha, Královéhradecký měšťanský pivovar, Pivovar Permon, Rožnovský pivovar, Chmelařský institut, Pivovar Matuška, Pivovar Zhůřák, Klášter Želiv, Purkmistr, Pivovar Neratov, Pivovar Podlesí, Pivovar Kladno Kročehlavy, Pivovar Holendr, Pivovar Lyer, Pivovar a restaurace Faltus, Pivovar Strahov, Soběslavský pivovar, Šumavský pivovar Vimperk, Pivovarský dům Poupě, Pivovar Uhříněves, Pivovar Obora, Vinohradský pivovar, Pivovar Potmehúd, Pivovar Červený vlk, Pivovar – Slavičín, Bad Flash Beers, Pivovar Hostomice pod Brdy, Pivovar Maxmilian, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Podřipský rodinný minipivovar, Pivovar Řevnice, Pivovar Kristýna, Pivovar Ládví Cobolis, Únětický pivovar, Topolský pivovar, Pivovar Malenovice, Knížecí pivovar Plasy, Zmolský pivovar Višňové, Pivovar Tahoun.

Poslední přípravy
Poslední přípravy
Mezi nimi bylo tentokrát šest nováčků (Zmolský, Tahoun, Kročehlavy, Poupě, Topolský a létající pivovar Kristýna). Bohužel, tentokrát zahraniční účastníci absentovali. Jako hosté byli pozváni čeští sládci, vařící pivo v zahraničí, z nejrůznějších důvodů však na účast nereflektovali. Každý z pivovarů vybral svá dvě nejlepší piva. Návštěvníci měli možnost ochutnat přes 100 druhů kvalitních piv 33 různých stylů z celé České republiky. Bonusem festivalu je přítomnost sládků či majitelů jednotlivých pivovarů, nikoli pouhých najatých brigádníků, kteří mohou podat návštěvníkům kvalifikované informace o svých pivech.

Vzorek
Vzorek
Festival jsem navštívila tradičně v pátek a i když to zpočátku vypadalo, že účast nepřekoná ročníky minulé, k večeru počet návštěvníků silně narostl na obvyklou míru. Ve dvou jsme ochutnali celkem 35 vzorků a snad poprvé mezi nimi nebyl ani jeden na pohnojení trávníku. Vyskytlo se pár piv s drobnými vadami – malá přítomnost diacetylu (9° Lehký střízlík od Červeného vlka, či 10° z Topolského pivovaru) nebo celková nevyváženost (11°Ale a 12° ležák z pivovaru Holendr).

Odpoledne
Odpoledne
Od „stálic“ (např. Břevnov, Obora, Želiv, Beránek a dalších mnoha nejmenovaných) nelze očekávat jiná piva, než výborná. Velmi mile však překvapili nováčci Tahoun a Zmolský pivovar. Od nich jsme ochutnali po obou pivech (Tahoun – 8° Mrazivá summer ale a 11° sv. ležák; Zmolský – 11° ležák Vojtěch a 13° IPL Mandát) a byli mile překvapeni jejich kvalitou. Zajímavé pivo přivezl pivovar VŠCHT -11° Hawai, pšenici s přídavkem ananasu. VÚPS pak nabízel nealko pšenici, pivo, se kterým jsem se ještě nesetkala.

Přípitek vedení svazů
Přípitek vedení svazů
Festival zahájil jeho ředitel, pan Jan Šuráň spolu s prezidentem Českomoravského svazu minipivovarů, panem Michalem Voldřichem. Účastníky pozdravil i host, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven, pan Roman Havlík. V průběhu odpoledne představoval Jirka Bejček Stehlíček zástupce jednotlivých pivovarů a Honza Kočka zahraniční hosty. Paní Daniela Kovářová a Láďa Jakl prezentovali poslední výtisky své knihy „Pivař a blondýna“ a upozornili na její pokračování, které vyjde zanedlouho. Dámy jistě zaujme kapitola „Jak dostat muže do hospody“.

Představení pivovaru Volt
Představení pivovaru Volt
Jako již v některých minulých letech se festival nesl v duchu „stín nad zlato“.

Zdroj: https://pivni.info/slavnosti/2844-tucet-je-pekne-kulate-cislo.html

Webdesign: Kabris|NET