Pivo: Svůj k svému? Nebo protiklady?
Publikováno 09.02.2025 v kategorii: Pivo, Publikované články
Autor jednoho populárního seriálu o autech a cestování nedávno publikoval srovnání, jak jsou na tom aktuálně jednotlivé evropské země s cenou piva. Rozdíly byly veliké, nejdražší piva autor shledal ve Skandinávii (pochopitelně, mají tam nevyšší spotřební daň).
Skoro by člověk řekl, že to byly údaje zajímavé. Ve skutečnosti byly ale výrazem naprostého nepochopení, o čem je řeč. Jak by se asi onomu motoristickému fandovi líbilo, kdyby někdo napsal, že auta v jedné zemi stojí půl milionu, zatímco ve druhé desetkrát tolik? Zcela oprávněně by se ptal – a to mluvíte o Bentley, nebo o Dacii? Mluvíte o limuzínách, SUV, kabrioletech, nebo minivanech? A vidíte, u piva se neptal, o jaká piva jde. Přitom cenové rozdíly u jednotlivých pivních stylů jsou také řádové. Ne, vůbec není jedno, o jakém pivu se bavíme. Existuje řada kuchařek a receptů, ve kterých najdete naprosto detailní výčet požadovaných surovin – a pivo jako jednu z ingrediencí. Jenže jaké pivo? To je asi jedno. Takže vemte maso, přidejte nějakou zeleninu, k tomu nějaké luštěniny a zalijte nějakým pivem. To že je recept? No, ale jestli nám vadí spojení „nějaké maso“, musí nám i vadit mezi přísadami uvedené „nějaké pivo”, prostě pivo bez jakékoli charakteristiky. Stejně tak je dobré zabývat se úvahou, jaký konkrétní pivní styl si dáme k obědu, podle toho, na čem si zrovna pochutnáváme. Ne prostě „pivo“. Také nám nestačí prostě „jídlo“. A hledejme, co se k čemu hodí. Jaké jídlo k jakému pivu, jaké pivo k jakému jídlu. A zde je klíčovým slovem párování. Na párování může existovat hodně názorů. Ale v zásadě se všechny tyto názory dělí do dvou skupin: je lepší homopárování, nebo heteropárování? Moudro číslo jedna: ne všechno se hodí k pivu, ale pivo se hodí ke všemu. Neexistuje jídlo, ke kterému by se nehodilo dobré pivo. A už vůbec neexistuje jídlo, ke kterému by se nedal najít ten správný pivní styl tak, aby celek vytvořil ten pravý kulinářský zážitek. Na jídelních lístcích mnoha restaurací nalezneme u některých položek různá doporučená piva, velkou většinou jsou ale ony kombinace čistě intuitivní, zkrátka, co se samo na první pohled nabízí. Skoro nikdy nejde o dlouhodobě vyzkoušené a ověřené kombinace či o výsledek pečlivého výběru z mnoha možností. Hodně autorů i praktiků doporučuje metodu, které osobně říkám homopárování. Tedy svůj k svému. Podobný k podobnému. K jídlu plné chutí pivo spíše také plné, k jídlu kořeněnému kořenitá piva, lehká piva k lehkým jídlům, hutná piva k jídlům těžkým, sladší piva ke sladkostem. S tím ale nemohu souhlasit a nabízím přístup úplně opačný: heteropárování. Ve smyslu rčení o přitahujících se protikladech. Prostě překvapivé až výstřední kombinace, které nedají dohromady jen prostý součet chutí, ale novou kvalitu, nový kulinářský zážitek, nový příběh. Jak by tedy mohly vypadat takové „hetero“ kombinace? Začněme těžkými tučnými jídly typu kachna či svíčková. Za sebe k nim naprosto doporučuji belgické spontánně kvašené kyselé lambiky, krieky či gueuze. Zkusit můžete i lehčí zastudena chmelené ejly (session IPA, summer ale). Budete udiveni, jak rozmanité požitky vám kombinace tučnosti s lehkostí či kyselostí nabídne. Místo toho, abychom tučné jídlo zaplácli „tučným“ pivem, udělejme přesný opak: odlehčeme ho! A co ryby? K těm tučnějším opět klidně lehčí ejly, k sushi, mořským plodům či k lehčím rybám zkusme překvapivě stout. Koneckonců existuje i pivní podstyl oyster (ústřicový) stout a mohu vás ujistit, že je to kombinace skoro orgastická. A na talíř doporučuji přidat voňavý křen, jak jsem to odkoukal v pivovaru North West Brw. v kalifornském Fort Bragg. A zelenina či lehké saláty? Zase zkusme protiklad: těžký porter. Po každém soustě se host bude chtít napít plného sladšího kusu, po každém doušku zase uvítá osvěžení novým soustem zeleniny s vinným octem. Co stejky, žebírka, křidýlka a hamburgery? Opět každé sousto propláchněme raději lehčím belgickým ejlem nebo svěžím pšeničným pivem, než abychom ho ještě víc zahustili pivem plné chuti. Vzniklá kombinace je udivující svou pestrostí a zábavností. K sýrům, zejména k těm s bílou plísní či k parmezánovitým kouskům, doporučuji výrazné extra chmelené tituly typu imperial IPA, nebo dokonce piva s jalapeňos a podobné divočiny. Sýr pohladí, ostřejší pivo zase probere ze zasnění. Ale pozor, protože sýrů je skoro tolik druhů co piv, je třeba i zde zkoušet a kombinovat. Třeba sýry s modrou plísní v kombinaci s nějakým silnějším trapistou v ústech hořknou. Párováním piv se sýry je zase proslavené opačné americké pobřeží, konkrétně pivovary ve Vermontu, třeba Schilling. A jsme u sladkostí. U nich panuje mýtus, že se k nim pivo nehodí. To musím rozhořčeně odmítnout. Ale pozor, opět nesklouznout k nudné kombinaci koláčů, sacher dortu či makových šišek s kávovým stoutem nebo sladovým tmavým bockem. Žádná taková: sem právě překvapivě patří český ležák! Jen zkuste a budete se divit. Pivo s řízem, přiměřenou hořkostí a pitelností skvěle doplní přetrvávající cukrové doznívání. Takových kombinací můžu napsat ještě mnoho, ale přijdete na ně jistě sami. Pokud budete odvážní a vynalézaví. Zkrátka to chce nepodporovat chuť jídla podobnou chutí piva. To jen unudí a zahluší přednosti obojího. Bystřeme si smysly překvapivými zvraty vůní a chutí a nebojme se experimentovat. |
![]() ![]() ![]() ![]() 25. 03. 2024, 19.30 – První Pivní Tramway, druhé kolo šestnáctého ročníku degustace českých ležáků První pivní extraligy 25. 03. 2025, 10.00 – L. J. se účastní posledního zasedání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání v rámci svého šestiletého mandátu 21. 03. 2025, 18.00, Pivovarský dvůr, Zvíkovské Podhradí – L. J. v degustačním panelu soutěže Jarní cena českých sládků 16. 03. 2025, 22.00 – L. J. v živém vysílání pořadu Události komentáře týdne na ČT24 11. 03. 2024, 19.30 – První Pivní Tramway, první kolo šestnáctého ročníku degustace českých ležáků První pivní extraligy 07. 03. 2025, 09.00, Výstaviště Zahrada Čech, Litoměřice – L. J. v degustačním panelu mezinárodní soutěže Česká a Světová pivní pečeť 05. 03. 2025, 17.00, Grand Hotel Prague Towers – L. J. jedním z hlavních řečníků semináře Co nám naznačuje prvních šest týdnů Trumpova prezidentství 28. 02. 2025, 19.30 – Vagon Club, Národní třída: koncert rockové kapely Folimanka Blues v rámci večera pro zemřelé muzikanty Cimrfest 11. 02. 2025, 20.00 – L. J. hostem živě vysílaného podcastu Standa Show. 09. 02. 2025, 22.00 – L. J. v živém vysílání pořadu Události komentáře týdne na ČT24 01. 02. 2025, 19.30, (A)void Café, Náplavka u Jiráskova mostu, Nové Město – L. J. hostem Poslechového kalendária Michaela Kyselky 17. 01. 2025, 13.00, Pivovar Ferdinand, Benešov – L. J. předává pivovaru Ferdinand cenu za vítězství zdejšího ležáku v degustační soutěži První pivní extraligy pro rok 2024 13. 01. 2025, 17.00, Kbelský pivovar – L. J. předává Kbelskému pivovaru cenu za vítězství zdejšího ležáku v degustační soutěži První pivní extraligy Král Prahy 08. 01. 2025, 18.00 – televize A11, L. J. hostem pořadu Dobrý večer s A11 o politice i muzice 31. 12. 2024, 22.30 – Televize XTV, L. J. hostem silvestrovského pořadu XTV 17. 12. 2024, 19.30 – Na Slamníku, Bubeneč: koncert rockové kapely Folimanka Blues 12. 12. 2024, 18.30 – Novotného lávka, Staré Město: L. J. v panelu veřejné diskuse Musíme v 21. století platit ČT a ČRo? 07. 12. 2024, 14.00 – První Pivní Tramway, Spořilov: L. J. v porotě degustace První pivní extraligy v rámci soutěže O krále Prahy – nejlepších čepovaných ležáků vyráběných na území hlavního města. 24. 11. 2024, 12.00 – Dům kultury, Kladno, L. J. v porotě největší soutěže amatérských kapel hrajících naživo Skutečná liga 20. 11. 2024, 19.00 – Pivovar Nestville, Hniezdne, Slovensko, česko-slovenské Superfinále První pivní extraligy 14. 11. 2024, 11.00 – Společenský sál hotelu U Zeleného stromu v areálu pivovaru Zlatá Kráva v Nepomuku, L. J. moderuje Slavnostní vyhlášení cen Sdružení přátel piva 08. 11. 2024, 18.00 – Pivovar Hendrych, Vrchlabí, L. J. v porotě degustační soutěže pro pivovarské domovarníky 19. 10. 2024, 09.30 – Břevnovský klášter, L. J. v mezinárodní porotě pivní degustační soutěže Golden Bohemia 12. 10. 2024, 09.00 – Hotel Samechov, Chocerady: L. J. moderuje konferenci SOSP Konzervativní kontrarevoluce 09. 10. 2024, 19.30 – První Pivní Tramway, finále patnáctého ročníku degustace českých ležáků První pivní extraligy 25. 09. 2024, 19.30 – První Pivní Tramway, druhé semifinále patnáctého ročníku degustací První pivní extraligy 21. 09. 2024 – Nostalgická myš, Kokořín – Šemanovice: koncert kapely Folimanka Blues 11. 09. 2024, 19.30 – První Pivní Tramway, první semifinále patnáctého ročníku degustace První pivní extraligy 08. 08. 2024, 19.22 – Modrá vopice, Vysočany: L. J., zahraje v rámci večera Open Mike, věnovaného Kaštánkovi 31. 07. 2024, 18.00 – L. J. hostem v pořadu Nepodvolení televize Protiproud 29. 07. 2024, 19.30 – První Pivní Tramway, ochutnávka nealkoholických piv v rámci vložené degustace První pivní extraligy 01. 07. 2024, 19.30 – První Pivní Tramway, degustace asijských továrních ležáků v rámci vložené degustace První pivní extraligy 26. 06. 2024, 11.00 – Prima CNN: L. J. živě v debatě o česko-slovenských vztazích 19. 06. 2024, 19.00 – První Pivní Tramway, degustace slovenských továrních ležáků První pivní extraligy pro rok 2024 15. 06. 2024, 19.30, Na slamníku, Bubeneč: koncert L. J. s kapelou Folimanka Blues 26. 05. 2024, 19.00, Vinyl Club, Klatovská třída, Plzeň: koncert L. J. s kapelou Folimanka Blues 11. 05. 2024, 10.00 – Pivovar Na Rychtě, Ústí nad Labem, L. J., v degustační porotě soutěže Ústeckého pivního jarmarku 10. 05. 2024, 14.00 – Pivovar Na Rychtě, Ústí nad Labem, L. J., v degustační porotě soutěže Piva Ústeckého kraje 07. 05. 2024, 19.00 – První Pivní Tramway, páté kolo degustace českých továrních ležáků První pivní extraligy pro rok 2024 25. 04. 2024, 18.00 – Radio Prostor, L. J. hostem pořadu Prostor pro dva M. Stoniše 24. 04. 2024, 19.00 – První Pivní Tramway, čtvrté kolo degustace českých továrních ležáků První pivní extraligy pro rok 2024 20. 04. 2024, 12.00 – Výstaviště Zahrada Čech, Litoměřice, L. J. na Mezinárodním pivním festivalu a vyhlášení soutěže Zlatá pivní pečeť 09. 04. 2024, 19.00 – První Pivní Tramway, třetí kolo degustace českých továrních ležáků První pivní extraligy pro rok 2024 06. 04. 2024, 12.00 – Zámek Litomyšl, L. J., v porotě degustace národní soutěže Litomyšlský korbel 26. 3. 2024, 19.00 – První Pivní Tramway, druhé kolo degustace českých továrních ležáků První pivní extraligy pro rok 2024 25. 3. 2024, 13.00, Křižíkovy pavilony, Výstaviště Praga – Holešovice: L. J. v diskusi na téma „Kam se poděla tradiční česká hospoda a kam se budou pivní podniky a kultura pití piva dále ubírat“ v rámci Prague Bar Show 22. 03. 2024, 18.00 – Pivovarský dvůr, Zvíkovské Podhradí: L. J. v porotě degustační soutěže Jarní cena českých sládků 18. 03. 2024, 12.00 – Pivovar Velké Březno: L. J. předává ocenění za vítězství ležáku Březňák za vítězství ve 14. ročníku degustace českých továrních ležáků První pivní extraligy. 14. 03. 2024, 10.00 – Rozhovor L. J. pro blog Tomáše Lukavce Zákony bohatství na YouTube 12. 3. 2024, 19.00 – První Pivní Tramway, první kolo degustace českých továrních ležáků První pivní extraligy pro rok 2024 11. 03. 2024, 18.00 – Rozhovor L. J. pro Rádio Xaver na téma „Média“ 28. 02. 2024, 19.30, Vagon, Národní třída: L. J. s kapelou Folimanka Blues vystoupí na Cimrfestu, koncertě pro muzikanty, kteří už nejsou mezi námi 22. 02. 2024, 14.00, Rádio Prostor: rozhovor L. J. Markétou Šichtařovou v pořadu Prostor pro dva 01. 02. 2024, 11.00, Pivovar Regent, Třeboň – L. J. předává pivovaru Regent cenu za vítězství zdejšího ležáku v degustační soutěži Česko-slovenské Superfinále První pivní extraligy |