Nový kandidát na prezidenta – Ladislav Jakl
Publikováno 19.06.2012 v kategorii: Jakl President!

Mluvilo se o něm delší čas a nyní je úvaha potvrzena. Strana svobodných občanů vybírala svého kandidáta na post prezidenta republiky a 88 procenty hlasů zvítězil ředitel politického odboru a tajemník prezidenta republiky Ladislav Jakl.

Tímto krokem zahájila Strana svobodných občanů kampaň a sběr podpisů, kterých je potřeba 50 tisíc. Strana zřejmě nepočítá s možností, že Ladislava Jakla by mohlo navrhnout 20 poslanců a deset senátorů. Je jedním z dalších, mezi kterými si budou občané v roce 2013 v přímé volbě vybírat. Zatím se veřejnosti jako možní kandidáti Jana představili Jana Bobošíková, Jiří Dienstbier, Jan Fischer, Zuzana Roithová, Karel Schwarzenberg, Miloš Zeman a v primárkách ODS rozhoduje mezi Přemyslem Sobotkou a Evženem Tošenovským. Kandidaturu také zvažují Jan Švejnar a Tomáš Vandas. Kampaň bude šestnáctidenní, ministerstvo vnitra namátkově bude kontrolovat 8500 podpisů a předvolební prostor ve veřejnoprávních médiích budou mít kandidáti zdarma. Finance na kampaň jsou limitovány 40 miliony v prvním kole a 10 miliony korun v případném druhém kole. Peníze, které kandidáti neutratí, půjdou na dobročinné účely. Kandidátku na prezidenta lze nejpozději podat 66 dní před volbami.

Jak se líbí Ladislav Jakl a co se Jaklovi (ne)líbí?

Z více než 1200 členů a příznivců strany se Svobodní většinou rozhodli pro Ladislava Jakla a předseda strany Petr Mach k výběru uvedl: „Chceme mít proti nim kandidáta, který bude zastáncem svobody člověka a odpůrcem jejího neustálého oklešťování, ať rukou našich zákonodárců či tlakem mezinárodní organizací. Proto jsme vybrali pro prezidentskou volbu Ladislava Jakla. Nedovedu si představit, pro koho bychom pak hlasovali ve skutečných volbách, kdyby zde takový kandidát nebyl. Jakl bude určitě jedinou volbou i pro mnoho voličů, kteří dosud volili ODS.“ Dále si Petr Mach představuje kandidáta na prezidenta takto: „Chceme mít kandidáta, který skrze jmenování bankovní rady ČNB zajistí pokračování zdravé měnové politiky, nedopustí další přesouvání pravomocí a peněz na Evropskou unii a bude sněmovně vracet zákony omezující svobodu člověka.“

To je představa strany, která Ladislava Jakla vyslala do boje. Boj to bude litý, obzvláště pro Jakla, neboť i přes určité sympatie dané jeho rockerstvím a svobodo – myšlenkovým chápáním světa bude narážet u médií. Ta mu evidentně k srdci nepřirostla, přestože sám žurnalistiku vystudoval.

Naposledy se k médiím vyjádřil ve svém blogu, který koluje internetem a který má název „Ošklivý novinářský sen“. V něm si bere na mušku jednoho svého mediálního protivníka za druhým a místo broky je slovy sestřeluje: „Skinhead Martin Fendrych z Týdne si nechal odoperovat svastiku z předloktí a po letech obnovil svou Občanskou demokratickou alianci, aby konečně zaplatil její dluh 54 miliónů. Martin Komárek z Mladé fronty dnes vstoupil zpět do své rodné buňky Komunistické strany, aby po dvaceti letech navázal na její rozvracení zevnitř.“ Následují další a další: „Jaroslav Plesl nyní už z Reflexu také prohlédl, zvolal „jak hluboko jsem klesl“, zavázal se, že už nebude lhát v televizi, doma ani v novinách, odešel do kláštera a už ani nehlesl. Petr Holec z Reflexu zhubl o 185 kilo z toho, jak tři týdny mlátil hlavou do zdi a volal: Já nejsem Raoúl, tak proč jsem zelenej! Erik Tabery dokonce zemřel hlady při čekání, až mu z výtisku Respektu vypadnou vejce.“ Vše zakončuje: „Najednou jsem se probudil. Jako ve správném americkém filmu vsedě a zpocený. Pustil jsem si televizi, podíval se do ranních novin a oddechl si. Byl to jen sen, vše je při starém, vše je v pořádku.“

Přitom Ladislavem Jaklem nejvíce kritizovaný mediální koncern MAFRA vytisknul nedávno pochvalný rozhovor s ním, i když jen o Jaklovi jako rockerovi a vedoucímu kapely Folimanka Blues, který si v deníku Metro přečetlo statisíce Pražanů.

Proč se Jakl rozhodl kandidovat

K tomu, aby přijal kandidaturu na prezidenta, má Ladislav Jakl, jak uvedl v kandidátském projevu, dva důvody. Prvním motivem je to kritizovaná přímá volba prezidenta. To vnímá jako cosi nevyzkoušeného, jako hypotetickou realitu a touha po ní je dána, podle Jakla, pouze proto, že nepřímá volba těmto lidem nevyšla. Přímou volbu považuje za špatnou a bláznivou. Jde o domluvenou hru a scénář velkých zájmových skupin a velkých mediálních hráčů. Svoji kandidaturu chápe jako snahu tuto jejich hru nějakým způsobem narušit. Druhým motivem, který v závěru uvedl, je pomoci Straně svobodných občanů, aby nebyla vnímána jen podle „nálepek majitelů klíčů veřejného mínění.“

O Ladislava Jakla údajně projevovalo zájem také sdružení Akce D.O.S.T. a nyní jej bude jako kandidáta i nadále podporovat, přestože jim jej Strana svobodných občanů „ukradla“.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET