Váha slova v časopise Týden
Publikováno 20.06.2012 v kategorii: Hrubá záplata

From: Jakl Ladislav
Sent: Wednesday, June 20, 2012 10:41 AM
To: ‚Tomáš Menschik‘
Subject: RE: otázky/ Týden

Dobrý den.

Děkuji pěkně za zveřejnění mých odpovědí. Musím ale říci, že s jistými rozpaky jsem zjistil, pod jakým titulkem jsou nabízeny Vašim čtenářů. Pomíjím úvodní roztomilost o tom, jak že se mi nechce z Hradu. Titulek „Prezidentský kandidát Jakl: Jsem lepší než profesor z Detroitu“ je totiž nepravdivý. Nikdy jsem neřekl, že jsem lepší, slovo „profesor“ jsem nepoužil já ale Vy, a vím, že je rozdíl mezi předložkou „od“, kterou jsem použil, a předložkou „z“, kterou jsem vědomě nepoužil.

Možná to Vašemi nešikovnému editorovi přijde jedno, slovo jako slovo, jsou to jen opisy a synonyma, ale já znám cenu slov a beru jejich význam vážně. Proto je volím přesně a s rozmyslem. Jsem zvyklý na to, že mě novináři peskují za různé mé názory. Ale často mě rozmrzí, když mě peskují i za výroky, které jsem ani neřekl. Jenže titulky žijí svým životem a tak je velmi pravděpodobné, že se mi každou chvíli bude posmívat za to, že prý o sobě tvrdím, že jsem lepší, že přijímám neexistující titul a že nevím, kde onen pán učí, jen proto, že mi to jednou Váš editor vsunul do úst.

Příslušná pasáž našeho rozhovoru zní

„Na rozdíl od například profesora Jana Švejnara i expremiéra Jana Fischera byste asi nebyl konsensuální politik…

Nevím, co je na těchto dvou lidech konsensuálního. Například na tom učiteli od Detroitu. ..“

Jak vidíte, neříkám, že jsem lepší, nemluvím o profesorovi a neposazuji ho do Detroitu. To je v pár slovech docela dost významových posunů. Vzkažte, prosím, Vašemu editorovi, že je tak trochu trdlo.

Zdraví

L. Jakl

Webdesign: Kabris|NET