Prezidentský kandidát Jakl: Neusiloval bych o jinou Evropu, nejsem Goebbels
Publikováno 20.06.2012 v kategorii: Jakl President!

Praha – Bývalý novinář a současný hradní úředník Ladislav Jakl se rozhodl vystoupit ze stínu Václava Klause. V neděli ho Strana svobodných občanů nominovala na prezidentského kandidáta.

Její šéf Petr Mach to zdůvodnil takto: „Chceme mít kandidáta, který skrze jmenování bankovní rady ČNB zajistí pokračování zdravé měnové politiky, nedopustí další přesouvání pravomocí a peněz na Evropskou unii a bude sněmovně vracet zákony omezující svobodu člověka.“

Podle červnového průzkumu agentury Median by si lidé nejvíc přáli na Hradě (36 procent), druhé místo drží Miloš Zeman s 12,5 procenta a třetí Jan Švejnar (11,5 procenta).

Kdy a proč jste začal uvažovat o tom, že byste se mohl stát nástupcem Václava Klause?
Už v mateřské školce, v Chebu v Komenského ulici v roce 1964. Ale věděl jsem, že si chvíli budu muset počkat. Nyní vím, že ta chvíle přichází. Určitě to také cítíte.

O prezidentský úřad se ucházejí dlouholetí politici, bývalí premiéři, profesoři. Vy jste z tohoto pohledu „jen“ tajemník hlavy státu, bývalý novinář a rocker. Nevnímáte to jako diskvalifikující moment?
Rozdala jste pěkné nálepky. Mně i těm mediálním miláčkům. Já tam ale vidím jen nějakého učitele od Detroitu, který by pro začátek své politické kariéry snad vzal tu funkci prezidenta v té České republice, pak pár bývalých komunistů a lidí, kteří i za sluníčka chodí s deštníkem nad hlavou, protože v Bruselu přece zrovna prší. Mimochodem, jsem také bývalý poslanec, vedoucí Úřadu rady České republiky pro rozhlasové vysílání a předseda První pivní extraligy. To je vám málo?

Nominovala Vás Strana svobodných občanů, která se profiluje jako výrazně euroskeptická. Pokud byste se stal prezidentem, o jakou Evropu byste usiloval?
Svobodní nejsou euroskeptickou stanou. Jsou stranou hájící svobodu lidí proti všem násilným etatismům, včetně těch etatismů bruselských. Já bych neusiloval o žádnou jinou Evropu, nejsem Goebbels. Já bych usiloval o větší svobodu pro každého člověka.

Sněmovna nyní projednává zákon o církevních restitucích. Souhlasíte s vládní předlohou?
Ne.

Nečasův kabinet také bude rozhodovat o dostavbě Temelína. Jaká kritéria jsou podle vás pro výběr dodavatele klíčová? Bál byste se ruského partnera?
Bál bych se toho, kdo by chtěl příliš mnoho peněz za příliš málo kvalitní práci. A zelených teroristů, kteří dostavbu chtějí zmařit.

Před čtyřmi měsíci, kdy byla schválena přímá volba, jste mi řekl, že byste do své kampaně neinvestoval víc než pět tisíc korun. Tehdy jsem to brala jako žert. Kde tedy chcete finance shánět a kolik hodláte utratit?
Kampaň za mne povedou média. Jsem jejich velký oblíbenec.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET