Pane premiére, na prezidentské primárky si netroufla jen ODS
Publikováno 02.07.2012 v kategorii: Jakl President!, Ozvěna

Premiér Petr Nečas dnes na tiskové konferenci před svým odletem do Brusele sdělil novinářům, že vítězem prezidentských primárek ODS je Přemysl Sobotka. Na tom by nebylo nic zvláštního, bylo to bohužel zřejmé už od samého začátku. Premiér se ale plete, pokud tvrdí, že jediná ODS pořádala primární volby.

„Dobrý den dámy a pánové, včera ve 20 hodin skončil devítitýdenní maraton primárních voleb v Občanské demokratické straně; procesu, kterým generujeme svého prezidentského kandidáta. Já chci zdůraznit, že výběru prezidentského kandidáta Občanských demokratů se mohl zúčastnit každý člen ODS, který měl chuť a čas… Já považuji za situace, kdy byla zavedena přímá volba, tento způsob nominace za velmi správný a osvědčený a Občanští demokraté byli také jedinou politickou stranou, která si na tento způsob nominace svého stranického kandidáta troufla. Tady bych chtěl zdůraznit, že i sociální demokracie, která se vždy oháněla přímou volbou, tak svěřila výběr svého kandidáta pouze úzké špičce stranických funkcionářů.“
Česká televize (10:20)

Musím pana premiéra opravit. ODS nebyla jedinou politickou stranou, která uspořádala primárky. Také Strana svobodných občanů uspořádala primární volby na svého prezidentského kandidáta, kterých se mohl zúčastnit každý člen nebo členem navržený nečlen odsouhlasený Republikovým předsednictvem.

Jediným přihlášeným kandidátem se stal tajemník prezidenta republiky a šéf politického odboru Ladislav Jakl. Ten získal v probíhajících elektronických primárkách ve dnech 7.–14. června 88% podporu členů a příznivců Strany svobodných občanů.

S Ladislavem Jaklem proběhla v průběhu primárních voleb několikahodinová beseda, kde odpovídal na nejrůznější dotazy. Díky pořízenému videozáznamu se mohl s názory pana Jakla seznámit každý. Více na YouTube.

Primárky Svobodných mají oproti primárkám ODS minimálně tyto výhody:

1. Jsou levné. Svobodní si mohou dovolit pořádat (elektronické) primárky s minimálními náklady a nemají tak například zapotřebí odklánět prostředky z veřejných rozpočtů do své stranické pokladny.

2. Jsou otevřené. Kandidátem se mohl stát i nestraník, jako se tomu ostatně v případě pana Jakla i stalo. O prezidentském kandidátovi navíc mohli kromě straníků hlasovat i registrovaní příznivci. Primárky Svobodných probíhaly sice jen jeden týden oproti devíti týdnům primárek ODS, avšak probíhaly elektronicky a tak byly přístupné většímu počtu členů a příznivců.

3. Jsou pravicové. Kandidátem na prezidenta za Svobodné se stal Ladislav Jakl, který je skutečný přítel pravice, skutečný přítel svobody jednotlivce. Je to zásadový člověk s konzistentními názory, za které se nebojí postavit, třebaže nemusí být zrovna populární. Nemyslím si, že pan Sobotka tomuto odpovídá.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET