Týden stejně jako ostatní média: Jakl v článku ano, v anketě ne
Publikováno 02.07.2012 v kategorii: Jakl President!, Ozvěna

Vybírat příštího prezidenta sice půjdou lidé až za tři čtvrtě roku, ale už teď je zřejmé, že to bude pořádná mela. Sotva se totiž začala formovat skupinka kandidátů, kteří mají o křeslo na Hradě zájem, začali se potenciální prezidenti mezi sebou špičkovat.

Jan Fischer, Miloš Zeman, Přemysl Sobotka, Karel Schwarzenberg, Vladimír Dlouhý, Jiří Dienstbier, Jana Bobošíková, Jan Švejnar, Ladislav Jakl – nebo ještě někdo další? Seznam lidí, kteří už oficiálně oznámili kandidaturu na příští hlavu státu nebo ji vážně zvažují, se stále rozrůstá. A přestože jsou volby ještě daleko, začínají kandidáti kromě shánění milionů a nejrůznějších poradců – byť zatím opatrně – útočit na svoje rivaly.

„Je to falešná hra. Prezident je politik,“ nařkl své soupeře, kteří se zaklínají nadstranickostí, místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. Učinil tak hned poté, co minulý čtvrtek vyhrál prezidentské primárky v ODS.

Jako nadstranický kandidát se snaží dlouhodobě profilovat třeba bývalý premiér úřednické vlády Jan Fischer. A také ekonom Jan Švejnar. Ten zatím úmysl bojovat o prezidentské křeslo oficiálně nepotvrdil, ale od Fischera si už vysloužil pomyslnou ránu.

Kdo aspiruje na prezidentský úřad v České republice, by měl být občanem České republiky a žádné jiné země. Hledáme hlavu státu, ne hlavu států. Když to dopadne špatně v jedné zemi, půjdu do druhé? Já taky riskuju a nebudu se po neúspěchu vracet sem do Londýna do tohohle pěkného bytu a k pěknému platu,“ poukázal úřednický expremiér na Švejnarovo dvojí občanství – české a americké. Mnohým je trnem v oku také fakt, že Švejnar dlouhodobě žije ve Spojených státech.

Fischer zase dostal úder od Sobotky. Stejně jako bývalý ministr Vladimír Dlouhý byl totiž před rokem 1989 v KSČ. „Myslím si, že v daném okamžiku pomáhat rehabilitovat komunisty v České republice je velmi neprozíravé,“ rýpl si Sobotka.

Kdo se zasloužil o Česko?

Do debaty o příští hlavě státu se zapojil i současný prezident Václav Klaus. „Miloše Zemana považuji za významnou osobnost české politiky, s čímž jsem se nikdy netajil. Jeho prezidentskou kandidaturu považuji za logické vyústění jeho politické i životní dráhy. O prezidentskou kandidaturu by se podle mého názoru měli ucházet lidé, kteří pro naši zemi něco vykonali. Miloš Zeman mezi ně patří,“ vyzdvihl svého někdejšího politického rivala, expředsedu sociálních demokratů a důchodce z Vysočiny Klaus.

O jeho křeslo se přitom uchází i jeden z jeho nejbližších spolupracovníků – šéf politického odboru Hradu Ladislav Jakl, známý kontroverzními názory i dlouhými vlasy. Ten si nebral servítky ani u jednoho ze svých rivalů. Do klání o prezidentské křeslo se ostatně rozhodl vstoupit proto, že si sám jako volič z nabízené „kolekce mediálních kandidátů“ nedokázal vybrat.

„Když se podívám na to tablo, které nám každý den servírují velká média, z nichž by údajně měl národ vybrat budoucího prezidenta republiky, tak je evidentní, že pro lidi, kteří uvažují podobným způsobem jako já, tam není nikdo, koho by mohli volit z přesvědčení,“ prohlásil Jakl.

Nit suchou nenechal třeba na reklamě, ve které Fischer vyzývá voliče, aby mu psali své názory a problémy. „On vlastně nikdy nikde pořádně neprojevil svůj názor na spoustu zásadních témat. Potom nevíme, co od něho či někoho podobného čekat,“ uvedl Jakl na adresu svého rivala.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET