Jakl imituje LN: Nemyslete! Havlisté myslí za vás
Publikováno 27.07.2012 v kategorii: Jakl President!, Ozvěna

Abychom nevyšli ze cviku, Lidové noviny nám připomněly, koho volit a koho v žádném případě. Čtyřicet havlistů odpovídalo.

27.červenec 201211:56

Média se už nespokojí jen s tím, že nám podprahově našeptávají, co si myslet, ale sahají k nejbrutálnějším kampaním, které už ani náznakem nepředstírají údajnou objektivitu.

Klidně vytvoří anketu sestavenou z odpovědí 40 lidí, z nichž je plných 99 procent tvořeno zastánci havlistického pohledu na svět. A vydávají to za objektivní a neutrální vzorek názorů.

Jako například v sobotních Lidových novinách. Chystaná prezidentská volba totiž aktivizuje havlistickou nomenklaturu, která – ačkoli má v prezidentské volbě hned několik svých želízek (aktuálně 8 ze 13) – nepřestává přesto poštěkávat po těch několika málo kandidátech, kteří se jejich vkusu protiví.

A tak Lidové noviny přispěchaly s průzkumem mezi čtyřiceti „osobnostmi“, které „mají moc zahýbat veřejným míněním“ (sic!). „Kdo je podle jejich představ ideální nástupce Václava Klause?“ ptají se jich.

A havlisté poslušně odpovídají – někteří smrtelně vážně, nenávistně a pravdoláskařsky naivně, jiní to trochu zlehčují, přece jen si uvědomují, že už je té mediální tlačenky trochu moc a je třeba ubrat plyn, aby to na voliče nemělo opačný efekt.

Výsledek je ale jednoznačný. Klausovým nástupcem by měl být kříženec Masaryka s Havlem. Teď už je jen debata o tom, kdo ze současných pravdoláskařů tuto definici splňuje. Je to Eliška Wagnerová nebo Šimon Pánek? Dienstbier, Tůma, Sokol nebo Halík? To je jedno, hlavně to musí být někdo z naší tlupy. Hlavně to nesmí být nikdo jiný.

Pravdoláskaři ani neváhají vytahovat z klobouku nová a nová jména těch, kteří ani nekandidují a kandidovat nebudou nebo kandidovat nemohou (protože jsou mrtví), jen aby umocnili dojem, že je nepřípustné, aby příští prezident nebyl z téže myšlenkové líhně. Albrightová, Lustig (!), mladý Masaryk (!), Forman, Pačes, Pithart, Marvanová, Šiklová…

S tím, ale hlavně vůbec s principem podobných mediálních prostocviků, zásadně nesouhlasí ten, jehož jméno ani jednou v celé anketě nepadne a který je všemi těmito pány a dámami až animálně nenáviděn. Ladislav Jakl. Takový český Ron Paul, se kterým si dobře instruovaná média neví rady. Zmiňovat ho, nezmiňovat ho? Myslí to vážně, nebo si dělá legraci? A můžeme o něm psát, nebo nám to nadřízení zatrhnou?

„Svět podle LN: volby nepotřebujeme. Vše za voliče zařídí 40 havlistů.“ Tak glosoval pro Prvnizpravy.cz sobotní lidovkové veledílo právě prezidentův tajemník a kandidát na prezidenta v jedné osobě.

Jakl to ale vidí příliš černě. Prý čtyřicet havlistů… A co takový Knížák, klausovec, ha? Takže havlistů je jen 39 ze 40. A pak že Lidovky nedávají prostor oběma stranám…

(Adam B. Bartoš, foto: arch.)


K popukání. Havlistické odpovědi, které by vám neměly uniknout

ZBIGNIEW CZENDLIK (aktivista)
Škoda že nekandiduje L. Klausová! Má omrknuté, jak to na Hradě chodí.

VLADIMÍR HANZEL (publicista, extajemník Václava Havla)
Kdokoli, kdo by pomohl napravit pošramocené jméno Česka, které tu zůstane po prezidentských obdobích Václava Klause. Třeba J. Šiklová, T. Halík, D. Němcová, P. Pithart, J. Sokol, J. Jařab, M. Petrusek, A. Šabatová, M. Rejchrt, E. Wagnerová, C. Höschl. Pokud by někdo z nich kandidoval.

JITKA SEITLOVÁ (zástupkyně ombudsmana)
Jen ve vašich novinách se objevuje řada osobností a mnozí z nich mají ten kredit. Napadá mě plejáda jmen, třeba P. Pithart, E. Wagnerová, J. Šiklová, J. Baxa, P. Rychetský a další.

EDA KRISEOVÁ (spisovatelka)
Šimon Pánek.

OLGA SOMMEROVÁ (dokumentaristka)
Eliška Wagnerová. Nezadala si se zločineckou komunistickou stranou, není minulostí provázána s politickým establishmentem a bude taková i v budoucnosti. Je neúplatná, nepotřebuje se nikomu zavděčit, jedná podle svého svědomí. Má zdravý rozum, také proto, že je žena. Čestná.

MICHAL STEHLÍK (děkan Filozofické fakulty UK)
Jan Sokol by byl jistě dobrý prezident.

EMIL VIKLICKÝ (jazzový pianista, hudební skladatel)
Madeleine Albrightová.

KAREL HOLOMEK (romský aktivista)
Jan Švejnar – ten by byl nejlepší, kdyby nebyl tak trochu cizincem a váhajícím střelcem. Dál už nic. Myslel jsem dříve na Schwarzenberga, je to do jisté míry můj kámoš, udělal i dost dobrých věcí, ale už ztratil hodně ze svého glancu, takže odmítám.

ANNA ŠABATOVÁ (signatářka Charty 77, předsedkyně Českého helsinského výboru)
Ideální nástupce Václava Klause je ten, kdo se vědomě a koncepčně nejvíce oddělí od hodnotového marasmu, který do českého veřejného života Václav Klaus zanesl. To splňuje Jiří Dienstbier.

VÁCLAV PAČES (biochemik, bývalý šéf Akademie věd)
Já bych na Hradě rád viděl Karolínu Peake. Ona nesplňuje věkový limit pro prezidenta, tak s tím musíme počkat.

Webdesign: Kabris|NET