Mediální manipulace s prezidentskými kandidáty pokračují. Havlistické Hospodářky se vyznamenaly
Publikováno 07.08.2012 v kategorii: Jakl President!

Internetová verze havlovských Hospodářských novin byla v poslední době už několikátým serverem, který v rámci ankety „Koho volit na Hrad“ hrubě manipuloval s veřejností. Předně upřesním formulaci z titulku, jelikož dosud žádní oficiální kandidáti na prezidenta neexistují, jde pouze o, řekněme, aspiranty na kandidaturu. To jen pro přesnost, důležité sdělení je však jinde.

Opakovaně se totiž objevují internetové ankety na portálech velkých médií, kde jsou záměrně (nedopatřením to není, to mi nikdo nevymluví) ignorováni někteří potencionální kandidáti. A jako z udělání jde zrovna o jména těch, kteří názorovému proudu těchto médií příliš „nevoní“. Jedním z extrémů byl časopis Týden, který sice v článku psal o tom, že se o prezidentský úřad bude ucházet i tajemník současné hlavy státu Ladislav Jakl, ale anketa, jež byla součástí článku, už Jakla ignorovala. Prostě tam na výběr nebyl. Předmětná anketa pak naprosto nelogicky nabízela i jména několika lidí, kteří svoji kandidaturu do té doby nikdy byť jen slůvkem či mezi řádky nezmínili!

Nyní se stejné manipulační praxe podržel i web Ihned, v jeho anketě vedle Ladislava Jakla chyběla i Jana Bobošíková, Jiří Karas, Tomáš Vandas, Táňa Fischerová a Petr Cibulka. Posledně tři jmenovaní sice nesouzní s mou představou o hlavě státu, nicméně je korektní tato jména nevynechat, chtějí-li kandidovat.

Celkový výčet dosavadních aspirantů na kandidaturu je zatím čtrnáct až patnáct (světoobčan Švejnar se zatím definitivně nevyjádřil). Média by proto v rámci vyváženosti měla o všech těchto případných kandidátech referovat stejně a dávat jim stejný prostor. U soukromých médií je pochopitelně volba pouze na nich, nicméně Česká televize a Český rozhlas jakožto média veřejnoprávní by měla všem čtrnácti (patnácti) aspirantům dát stejný prostor. Upřímně se proto těším, až bude ČT24 v přímém přenosu přenášet zahájení předvolební kampaně Ladislava Jakla, stejně tak, jako tomu činila v případě Jana Fischera.

K příběhu časopisu Týden se ještě vrátím. Ten totiž ve zmiňovaném článku„citoval“ slova Ladislava Jakla k jeho chystané kandidatuře. Kámen úrazu byl v tom, že ona citace pocházela z mého rozhovoru s panem Jaklema autorka článku, jakási Lucie Nekvasilová, se ani neobtěžovala uvést zdroj, z něhož Jaklova slova přezvala (vykradla). Nemluvě o tom, že hned v druhém odstavci vložila tajemníku prezidenta Klause jako jeho citaci má slova z položené otázky. Záměr? Lidská blbost? Škoda plýtvat slovy…

Dosavadní mediální humbuk okolo přímé volby prezidenta (jež se pravděpodobně uskuteční – prováděcí zákon dosud není v platnosti!) zatím jasně potvrzuje slova vicekancléře Petra Hájka z jeho, tuším lednové, přednášky pro posluchače Lipového kříže, kde hned v úvodu konstatoval, že příštího prezidenta si ani náhodou nevyberou sami občané, jak se neustále opakuje, alebrž to budou média, kdo na Hrad dosadí novou hlasu státu. Nebylo by proto přesnější celou akci přejmenovat z přímé na mediální volbu prezidenta?

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET