Ladislav Jakl pro LN o tykadlech a prezidentském týmu
Publikováno 04.09.2012 v kategorii: Jakl President!, Rozhovory

Vážený pane Jakle, chtěla bych vás požádat o zodpovězení níže uvedených dotazů. Jsou součástí ankety Lidových novin a serveru Lidovky.cz, kterou zasíláme všem vážným kandidátům na prezidenta/prezidentku.

Anketní otázka zní:

V případě vašeho vítězství v prezidentské volbě, koho byste si vybral do svého týmu poradců?

Prezidentský medvěd příštího volebního období ještě čile běhá po lese a nemyslím, že nyní už je čas k dělení jeho kůže v podobě slibování míst v příštím hradním týmu. Ale jeden tip na poradce už mám: docela dobrý by se mi zdál Václav Klaus.

Abych svůj dotaz ještě upřesnila – o kom uvažujete např. jako o Vedoucím Kanceláře prezidenta republiky a jeho zástupci? Koho byste chtěl v čele Politického odboru? Koho byste zvolil jako poradce pro ekonomii, zemědělství, zdravotnictví, školství, sociální otázky atd.?

Pokud již dnes někdo z aspirantů na Hrad mluví o konkrétních jménech na konkrétní místa, nechová se zodpovědně. Možná by bylo dobré vůbec se nejdřív seznámit s agendou a systémem jejího vyřizování. Já znám obojí, ale nedovolil bych si nabízet funkce už v této fázi. Také bych podotknul, že ani nyní neexistují žádní specializovaní poradci po jednotlivé obory. Těch pár současných externích analytiků musí umět posoudit jakýkoli zákon nebo problém. A podle mne to tak musí zůstat i nadále, jinak by se na Hradě povalovaly desítky zbytečně placených nevyužívaných lidí.

Zároveň vás chci požádat o odpověď na otázku týkající se aktuálního dění – bývalý olomoucký řidič Roman Smetana, který v minulosti pokreslil politické volební plakáty, si musí po rozhodnutí Nejvyššího soudu odpykat zbytek 100denního trestu vězení. V případě že byste byl v současnosti v prezidentské funkci a on požádal o milost, udělil byste mu ji?

Ne, neudělil. Nevidím u něj žádné sociální či humatinární argumenty, takže taková milost by byla jen polemikou s výrokem soudu a k tomu milost sloužit nemá. Dodávám, že on nerespektoval rozhodnutí soudu o veřejně prospěšných pracech a tento vývoj si sám vybral. Proto také o milost ani nežádal. Jinou věcí je, zda za svůj původní čin měl být takto trestán. Podle mě měl dostat pokutu a zaplatit škodu na cizím majetku a ne být trestně popotahován. Doufám také, že podobně solidární v jednom šiku budou média i k tomu, kdo třeba dnes v noci namaluje tykadla exprezidentovi Havlovi na výstavě k 10 letům povodní na Kampě.

Šárka Pálková, Lidovky.cz

Webdesign: Kabris|NET