Tráva a prostitutky. Jakl odpovídá voliči
Publikováno 26.09.2012 v kategorii: Jakl President!

Dobry den, prekvapily me v posledni dobe v mediich dve vase zaporne odpovedi:

1. Jste pro legalizaci a zdanění prostituce?

Jsem proti. Stát nemá co pást děvky. více zde

2. Jste pro legalizaci marihuany.

Ne. více zde

Zda se mi, ze obe odpovedi jdou proti vasemu dlouhodobemu presvedceni, ze stat by mel svobodne podnikani omezovat co nejmene. Oba zakazy povazuji za snahu statu sve obcany vychovavat a chranit pred sebou samymi — a oboji za verejne penize, at uz jde o usly zisk z dani nebo o naklady na represi. Cim jsou, podle vas, tyto dve oblasti tak vyjimecne, ze si statni prohibici zaslouzi?

S pozdravem, P. Č.

Dobrý den.

S marihuanou se mnou klidně nesouhlaste. Já z moha zkušeností soudím, že zde je počátek společenského domina, na jehož konci se kácí vše. Ale klidně akceptuji konkurenční argumentaci.

Co se týče prostituce, tam je to zásadní zcela. Stát není hodnotově neutrální. Nejsem pro potírání prostituce, to se ostatně ani neděje. Studovat motivaci pohlavního aktu mezi dospělou dvojicí není nikdo oprávněn. Ale pokud by stát prostituci reguloval a vybíral z ní daně, stává se pasákem, pro kterého není prostituce hodnotově neutrální, ale činností hodnou veřejné péče. Navíc k tomu není žádný důvod, všechny řeči o tom, jak regulací a postátněním prostituce pozbude svých negativních externalit, jsou výmyslem nebo zbožným přáním.

Mimochodem: pustili bychom pak stát do prostituce třeba prostřednictvím ČOI? To by bylo dobrovolných kontrolorů! Nebo hygienu? Nebo regulaci reklamy (brouku, udělám ti nebe na zemi)?

Zdraví, L. Jakl

Webdesign: Kabris|NET