Ladislav Jakl získal v boji o Hrad zatím 10 tisíc podpisů, jeden i od prezidenta Klause
Publikováno 26.09.2012 v kategorii: Jakl President!, Ozvěna

Tajemník stávající hlavy státu Ladislav Jakl má na podporu svojí prezidentské kandidatury zatím 10 tisíc podpisů z potřebných 50 tisíc, mezi nimi je i jeden od prezidenta Václava Klause. V neděli to uvedli předseda Strany svobodných občanů Petr Mach a sám Jakl.

„Máme aktuálně 50 podpisových míst, kde můžou občané podepisovat petiční archy. Podpisy sbírají naši členové a příznivci, kterých je 1500,“ prohlásil Mach.

„Sám jsem začal sbírat předevčírem. Mám už jeden podpis – od svého šéfa, prezidenta Václava Klause,“ uvedl Jakl a dodal: „Měl jsem z toho radost. Pro veřejnost je to docela zajímavé sdělení a zajímavý signál.“ Prezidentův tajemník připojil, že podpisy na podporu jeho kandidatury sbírá i Akce D.O.S.T. a jeho přátelé a známí.

„Za svůj život jsem se otevřeně a veřejně vyjadřoval k mnoha společenským tématům. Nemyslím si, že bych byl králík v klobouku, nepopsaný list. Moje názory a hodnotová východiska těchto názorů jsou obecně známé,“ řekl Jakl a představil osm svých východisek.

„Jsem pro svobodné tržní prostředí. Proti postátňování a byrokratickému pokřivování tržních podmínek. Proti nahrazování demokratických mechanismů nástroji mezinárodního nátlaku,“ vyjmenoval například prezidentský kandidát.

Jakl je podle svých slov také „proti násilným kolektivismům“, „extremistické zelené ideologii“ nebo diskriminaci všeho druhu. „Jsem proti bezhlavému prosazování módních společenských trendů. Proti ostrakizaci menšinových názorů. Proti monopolizaci veřejného prostoru,“ uvedl dále. Odmítl také útisk státní mašinérie.

„Jeden z vážných důvodů, proč jsem se zapojil do tohoto příběhu, zvaném přímá volba prezidenta, bylo to, že jsem mezi kandidáty nenašel nikoho, kdo by zastával hodnotu svobody jednotlivce a její ochrany. Jsem přesvědčen, že tento typ názoru by v prezidentské kampani zaznít měl,“ dodal Jakl.

Mach předal Jaklovi zároveň jako dar 40procentní irskou whisky Tullamore Dew. Prezidentský kandidát ji v době platné prohibice na tvrdý alkohol v celé České republice s povděkem přijal, otevřel ji a pustil se do přípitku. „Tuhle značku jsem přestal pít po druhém irském referendu (o Lisabonské smlouvě), protože mne naštvali. Teď je ale myslím vhodná chvíle se k ní vrátit,“ prohlásil.

S lahví whisky v ruce prezidentský kandidát také odpovídal na to, jestli by hlavou státu mohl být úplný abstinent. „Myslím si, že na Hrad by se mohl dostat abstinent, ale ne takový, k tomu bude nutit ostatní lidi,“ řekl na dotaz Mediafaxu. Postup státu v metanolové aféře pak označil jako neadekvátní.

Předseda svobodných novinářům vysvětlil, že lahev je nekolkovaná, protože ji zakoupil v bezcelním obchodě na letišti mimo Evropskou unii. Zdůraznil, že z lahve nezískal český stát ani korunu na daních. Svobodní patří mezi odpůrce kolkování lihovin.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET