Ladislav Jakl pro Eurozprávy.cz
Publikováno 11.10.2012 v kategorii: Jakl President!, Rozhovory

V čem spatřujete hlavní příčiny úpadku důvěry v politické elity? Mohou za to primárně politici nebo společnost, ze které se politici generují?

Především v tlaku mocných zájmových skupin, kterým se nedaří přes demokratické mechanismy prosadit své záměry. Tak se snaží lidem namluvit, že s jejich nastrčenými figurkami bude rázem lépe. Je to také tím, že mnozí politici nadbíhají náladám: více potlesku získají u části veřejnosti tím, když svého oponenta pomluví a napadnou, než když sami něco předvedou. A jdou za tím potleskem, protože to funguje.

Vláda se těší minimální důvěře a od listopadu 89 patří k nejhůře hodnoceným vládám. Je to jen názor lajků nebo se k tomuto názoru také přikláníte?

Podle mne je to nejlepší vláda hned po těch Klausových. Všechny ostatní byly horší.

Myslíte si, že jako prezident byste dopomohl k návratu důvěry v politické instituce? Jaké kroky byste k tomu případně zvolil?

Důraz na ideje, myšlenky, hodnoty, programové zásady, principy namísto politikaření.

Nedávno jsem četl Váš blog, kde jste připomínal důležitost svobody slova, respektive svobody obecně. Z toho jsem pochopil, že narozdíl od mnohých pravicových politiků nejdete po krku komunistům. Vadil by Vám komunistický premiér?

To jste udělal divný závěr. Takže ti, co hájí svobodu slova, se těší na komunistického premiéra? Ne, mně by vadil.

Děkuji za odpovědi. S pozdravem, Lukáš Henzl
redaktor EuroZprávy.cz

Webdesign: Kabris|NET