Jakl: V politice neplatí vztah jako v podniku
Publikováno 11.10.2012 v kategorii: Jakl President!, Rozhovory

Nedávno se v médiích objevil názor, že někteří politici nahlížejí na své voliče jako na své zaměstnance. V exkluzivním rozhovoru pro Prvnizpravy.cz   kandidát Strany svobodných občanů na prezidenta Ladislav Jakl zodpověděl i tuto otázku.

Myslíte si, že lidé mají být, tak jak jsou o tom mnozí dnešní politici přesvědčení, „zaměstnanci“ politiků a nebo to má být naopak?
Já jsem tedy žádného politika takovou hloupost říkat neslyšel, ale on neplatí ani ten opak. V politice neplatí vztah jako v podniku. Ani jako v obchodě či při nějaké službě. Stát nemá plnit funkce servisu, od toho je soukromý sektor. Stát má pečovat o veřejné statky, tedy o to, co nemůže nikdo konzumovat sám za sebe. Od veřejného osvětlení po obranu. Stát totiž k dosažení svých cilů umí jediné: násilí. Daně nikdo neplatí dobrovolně, jsou vymáhány násilím. Pravidla, zákony, regulace, tomu všemu jsme podřízeni nikoli dobrovolně, ale protože jinak nám hrozí sankce. A proto je strašně důležité, aby se stát staral pouze o to, co může být uznáno jako důvod k užití státního násilí. Jenže dnešní stát toho dělá mnohem a mnohem víc. Chce od lidí mnohem víc peněz a nutí je dodržovat daleko víc pravidel, než kolik odpovídá veřejnému zájmu. A už se vůbec neptá, jestli jsou to věci, které stojí za užití násilí. Dělá je proto, že může, že má tu moc. Moc státu je nutno v každém případě zásadně zmenšit. Jen tím se zvýší míra naší svobody.

Nyní se někteří prezidentští kandidáti trumfují v tom, jak zveřejní své finanční zdroje pro prezidentskou kampaň, jak jste na tom vy, máte také sponzory?
Zatím nemám žádné, oslovil jsem až v poslední době několik přátel s žádostí o drobný příspěvek, snad mi něco dají. Zatím platím vše ze svého, něco přispěje i strana Svobodných.

Co říkáte současnému odhalování podvodů a korupcí, mohou odhalené kauzy souviset s předvolebním bojem a nebo je to zlepšení práce policie a státních zastupitelství v boji proti korupci?
Takové věci jsou a budou přítomny ve veřejném životě vždy a všude na světě. U nás je to ale vděčné společenské a mediální téma. Tak je o tom víc slyšet. Osobně si myslím, že velkou část zveřejněných podezření mají na svědomí političtí konkurenti, kteří se snaží navzájem se očernit.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET