Jakl exkluzivně: Vondra patří mezi poražené
Publikováno 22.10.2012 v kategorii: Rozhovory

ODS by si neměla myslet, že prvotní šok opadne a pojede se, jako by se nechumelilo. Chumelí, říká tajemník prezidenta Ladislav Jakl.

Prvnizpravy.cz (PZ): Média bijí na poplach před „návratem komunistů“ a jakýmsi novodobým Únorem. Propočítal jsem si, kolik KSČM získala hlasů v porovnání s volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2010 (myslím, že díky disciplinovanosti voličů KSČM lze tyto volby porovnávat i přes jejich rozdíly) a vyšlo mi, že dostala o nějakých 10.000 hlasů méně (aby to bylo srovnatelné, počítal jsem výsledek za sněmovní volby bez Prahy, jako tomu bylo nyní). Sdílíte obavy z posilování komunistické strany?

S postavením a samotnou existencí komunistické strany u nás se nemohu smířit. A to ani ne tak z politických důvodů, jako spíš z důvodů morálních a estetických. Po stránce politické mezi nimi a sociálními demokraty nevidím žádný rozdíl. Růst vlivu komunistů ale má pro mne i jeden ryze politický negativní dopad: posiluje ČSSD, protože s jinými koaličními partnery v krajích by populismus sociálních demokratů byl alespoň trochu limitován, zatímco komunisté jim žádné limity dávat nebudou a poslušně vše odkývou výměnou za funkce.

PZ: Jak by podle Vás měla adekvátně zareagovat ODS na svoji historickou porážku?

Jsem voličem Svobodných a nikoli ODS, proto by mi to mohlo být jedno. Ale není. Role ODS pro pravici je stále zásadní a z jejího oslabení nemůže mít nikdo soudný radost. Nechci dávat zvnějšku knížecí rady, ale musí přijít výrazná změna. V čem a jaká, to si ODS musí rozhodnout sama. Ale neměla by si myslet, že prvotní šok opadne a dál se pojede, jako by se nechumelilo. Chumelí.

PZ: Dává do jisté míry unikátní výsledek ODS na Plzeňsku právo Jiřímu Pospíšilovi usilovat o silnější pozici ve vedení strany?

Nemyslím. On zčásti profitoval z protestních hlasů, volili ho mnozí, kteří ho nepovažovali za důsledného ochránce pravicových idejí, ale naopak jako toho, kdo je oponentem vlády. Bylo by dobré si připomenout, kdo se ho tehdy zastával, když vládu musel opustit. Byli to především politici z druhého břehu.

PZ: Měla by se na blížícím se kongresu ODS zohlednit i ztráta senátorského křesla Alexandra Vondry?

Vondra patří mezi poražené. Stejně jako nejsilnější figury ODS, tedy Nečas a Sobotka, protože v jejich regionech – zlínském a libereckém – dopadla ODS nejhůře.

PZ: Jak hodnotíte výsledek Svobodných, s jejichž pomocí se ucházíte o kandidaturu na prezidenta republiky a které jste několikrát veřejně podpořil? I když sami tvrdí, že mají více hlasů než v předchozích volbách, nezískali ani jeden mandát. Je to neúspěch této euroskepticky laděné strany?

Získali procentuálně i absolutně více hlasů než při posledních volbách, a to nevolila Praha. Přesto je ten výsledek slabý. Je dán hlavně tím, že silné lidi mají Svobodní jen v některých místech, jinde nemají nikoho. V mém rodném Chebu získal můj bratr Václav se Svobodnými na pět stovek hlasů, zatímco miliony vyztužená ODS jen šest stovek. Takových lidí v regionech Svobodní stále moc memají. Ale v senátních volbách dopadli kandidáti Svobodných velmi dobře, rozhodně nepatřili mezi outsidery.

PZ: Překvapivě neposílila své pozice ani Suverenita Jany Bobošíkové, přestože se mohlo zdát, že relativně dobré výsledky z minula by mohla ještě vylepšit díky – na české poměry poněkud nezvyklé – průběžně vedené kampani. Stal se ale pravý opak. Proč?

To přesně nevím, ale vysvětluji si to nezakořeněností této strany v regionech.

PZ: Aktivista Karel Janeček by rád prosadil většinový systém i pro volby do Sněmovny, aby se do ní – zjednodušeně řečeno – volilo podobně jako do Senátu. Tyto senátní volby ale zatím ukázaly, že v drtivé většině (až na malé výjimky) postoupili do druhého kola (a vůbec získali nejvíce hlasů) straníci, tedy ne „osobnosti“, jak se říká v pravdoláskařské hantýrce zástupcům nepolitické politiky. Neukazuje to, že tvrzení o neudržitelnosti systému politických stran, které lidé jako je Janeček razí, je falešné a je spíše jejich zbožným přáním?

Pokud máme mít dvě komory, musí být voleny co nejrozdílněji. Já bych navrhoval přesný opak. U voleb do sněmovny bych zrušil většinové prvky (pětiprocentní klausuli, preference a rozdělení na volební obvody), u Senátu bych zase zrušil poměrný prvek, tedy druhé kolo. A politické strany? Ty byly vždy trnem v oku tomu, kdo chtěl vládnout sám přes nastrčené poslušné figurky.

Webdesign: Kabris|NET