Jakl je proti trestu smrti. Stát nikomu život nedal
Publikováno 24.10.2012 v kategorii: Jakl President!, Ozvěna

Ladislav Jakl usiluje o kandidaturu na prezidenta. Lidem může nabídnout podporu existence Senátu, nechuť k evropským zákonům a odmítání trestu smrti. Stát totiž nikomu život nedal, tak ho nemá právo brát.

„Trest smrti bych neobnovil. Zaprvé proto, že trest smrti nemůžeme obnovit,“ vysvětloval v diskusním pořadu na TV Pětka Ladislav Jakl. Podle jeho slov je Česko vázáno smlouvami, které mu ve znovuzavedení trestu smrti brání.

„A protože jsem proti němu,“ dodal i osobní motivaci. „Stát nikomu život nedal a stát ho nikomu brát nemá,“ uvedl Jakl. „Nevěřím v odstrašující účinky,“ poukázal také na častý argument příznivců trestu smrti. Podle Jakl má mnohem silnější odstrašující účinek, když se budou zločinci opravdu stíhat.

Jakl se staví odmítavě i k množství zákonů, a to jak státních, tak i unijních. Každý zákon je totiž podle něj omezení. „Senát má přece jenom jednu funkci, i když ji nevyužívá zcela,“ poukázal na to, že horní komora Parlamentu může blokovat špatné zákony. „Trošku přibrzdit tu mašinérii, ten buldozer,“ dodal.

Podobně mu vadí některé „zbytečné“ zákony z Evropské unie, například nařízení o okurkách či pomazánkovém máslu. „To si někdo platí velké prachy za kanceláře v Bruselu. A tak si lobbisté prosazují zákony,“ povzdechl si.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET