Radikál Vandas a diplomat Karas vzdali boj o Hrad, Jakl loví poslance
Publikováno 05.11.2012 v kategorii: Jakl President!, Ozvěna

Předseda radikální Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas vzdal sběr podpisů pod svou prezidentskou kandidaturu. Stěžuje si na nerovnost parlamentních a neparlamentních kandidátů. Další uchazeč Ladislav Jakl začal lovit podpisy mezi poslanci. Během dne oznámil konec sběru podpisů i diplomat Jiří Karas.

Předsedovi DSSS Vandasovi se podle jeho slov podařilo sesbírat 39 126 podpisů. Pět dní před vypršením času na podání kandidatury oznámil, že zbylých jedenáct tisíc sbírat nebude.

„Někteří kandidáti s pochybnými sponzory za zády si podpisy kupují, další je nahánějí zaplacenými brigádníky, jiní zase vyplňují archy na základě získaných databází osobních údajů občanů. K tomu lze připočíst preferování ‚správných‘ kandidátů typu komunistického extremisty Fischera a vše podtrhne potetované individuum od hlavy až k patě,“ opřel se Vandas do úspěšnějšího Vladimíra Franze, který potřebné podpisy podle všech náznaků získat dokázal.

Vandas po sedmi měsících ucházení se o podpisy (více o oznámení účasti čtěte zde) řekl, že neparlamentní a parlamentní kandidáti si nejsou rovni. Zvažuje podání ústavní stížnosti.

„Mnoho občanů mi řeklo, že mě a stranu podporují, ale raději nic nepodepíší, aby neměli problémy. To je realita, která dnes v této zemi panuje,“ míní Vandas, který původně předsedal Dělnické straně. Tu Nejvyšší správní soud zakázal kvůli návaznosti a symbolice odkazující na německé nacisty.

Později během čtvrtka oznámil konec sběru podpisů také bývalý lidovecký poslanec, bojovník proti potratům a český velvyslanec v Bělorusku Jiří Karas (proč přestal Karas bojovat o Hrad, čtěte zde)
Jakl začal lovit v parlamentu

Další z kandidátů, který dosud nemá potřebný počet podpisů, Ladislav Jakl, podle deníku Právo začal sbírat podporu poslanců. Začátkem týdne měl jen dvacet tisíc podpisů a padesátitisícová meta, na níž musí být v úterý 6. listopadu, je stále daleko.

Protože ODS, ČSSD a TOP 09 své kandidáty mají a komunisté Jaklovu kandidaturu patrně nepodpoří, sonduje Jakl jinde: získal už podle Práva podpis nezařazeného poslance Michala Doktora. Ten podle svých slov podpořil i hradní kandidaturu Tomia Okamury. Jakl prý také doufá v podpis Pavla Béma.

Pokud se jméno poslance Michala Doktora objeví na dvou podaných kandidaturách, je otázka, zda to někdo nenapadne u soudu. Zákon o volbě prezidenta republiky totiž říká, že kandidátní listinu může „podat nejméně dvacet poslanců“, přičemž „navrhující poslanci mohou podat pouze jednu kandidátní listinu“ (text zákona zde, příslušné odstavce v § 21).

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET