Ladislav Jakl: Vzkříšení ODS si volič už nemusí všimnout
Publikováno 05.11.2012 v kategorii: Jakl President!, Ozvěna

Jak vnímá žurnalista a tajemník Hradu mediální kauzu Radka Johna? Co se mu nelíbí na ODS a současné vládě? Čeká nás stejná  krize jako například Řecko a Itálii? Stane se Ladislav Jakl jedním z kanidátů na prezidenta?

Jak se díváte jako vystudovaný žurnalista, ale také tajemník prezidenta Václava Klause  na kauzu Radek John novinář a poslanec zároveň?

Já bych z toho takový poplach nedělal. V médiích pracuje několik bývalých náměstků ministrů a členů vedení vládních politických stran a nikoho to nezajímá. Asi proto, že třeba pánové Prokop a Fendrych byli v mediálně oblíbené ODA. Souběžný výkon obou rolí problémem být může, pokud to bude vadit čtenářům, kteří za Johnovou novinářskou prací mohou cítit politickou propagandu. To by mohlo příslušný časopis poškodit.

Je  možné, aby si John dokázal něco takového prosadit?

Možných je hodně věcí.

Sledoval jste projevy Nečase a Topolánka právě uplynulého kongresu ODS? Pokud ano, jaký je váš názor, celkový dojem?

Tentokrát jsem projevy nesledoval, jen jejich zpravodajské sestřihy. Čekal jsem, že projevy nabídnou ráznou změnu, obrat k lepšímu. To jsem tam nenašel.

Co říkáte na znovuzvolení Petra Nečase předsedou ODS, resp. má podle vás tato strana ještě šanci „vstát z mrtvých“?

Má, ale volič si toho už nemusí všimnout.

Nechybí ODS vůdce, osobnost – politik, který by dokázal vést stranu s jasnými vizemi, náplní, politik, který by byl nejen charismatický organizátor, ale také odborník, člověk, který se nebojí obklopit schopnými lidmi?

Může to tak být. Ale ono to platí i obráceně. Nejen lídři utvářejí stranu, ale i strana plodí určité lídry. Zdravá strana lídry zdravé.

Existuje podle vás nějaký recept, aby se strana uzdravila?

Strana musí konzistentně čerpat ze svých ideových kořenů. Jinak zmutuje do podoby lobbystického spolku.

Obhájí a prosadí tato vláda zvýšení DPH nebo ji tento týden čeká konec?

Spojování tohoto zákona s důvěrou vládě od začátku považuji za hloupé vydírání. Nečas s Kalouskem na to mohou doplatit.

Kdyby vláda padla, jak byste tuto situaci řešil jako prezident?

Dal bych politické reprezentaci ultimátum, do kdy musí předložit projekt nové většiny. A kdyby ho nesplnila, jmenoval bych vládu svou. A bylo by na politicích, jestli by ji nechali vládnout do roku 2014, nebo by se dohodli na nových volbách.

Vy jste jedním z kandidátů na prezidenta. Zítra podpisová akce končí. Jaký očekáváte výsledek?

Obávám se, že těch 50 tisíc podpisů nezískám.

Jaká bude tedy vaše profese po vašem odchodu z Hradu?

Sám ještě nevím. Ale myslím, že mám ještě co říct.

Šéf sněmu Německé průmyslové a obchodní komory (DIHK) Hans Heinrich Driftmann naznači, že německá kancléřka Angela Merkelová je finančně nedoceněná a její plat by se měl zdvojnásobit nejméně na půl milionu eur (zhruba 12,3 milionu Kč) ročně. A to ve chvíli, kdy politika sociálních škrtů  a zvyšování daní přináší v Itálii i v Řecku řadu problémů a osobních tragédií.  Jaké je podle váš řešení této nelehké situace?

Věcně má pravdu. Vrcholní ústavní činitelé berou stejně jako šéfové středních nebo i menších firem. Ale politicky pravdu nemá, je to v této chvíli provokace. Ať si počká na chvíle prosperity, pokud přijdou.

Co se musí tedy stát, aby prosperita přišla?

Demonáž eura, uvolnění regulací, snížení daní, zeštíhlení státu.

Nemůže se stát něco podobného jako v Řecku a Itálii také u nás?

Může. Politické citlivosti u nás mnoho není.

Pokud by nastala podobná situace, jak by se dala řešit?

Myslíte krize v rozsahu Španělska, Itálie nebo Řecka? To už je pomoc těžká. Takové situaci musíme předejít, ne na nic bez práce čekat.

Jak? Vláda nepůsobí dojmem, že by chtěla lidem, firmám, podnikatelům vyjít vstříc. Naopak. Včera měl zajímavý projev Jaroslav Kubera na kongresu ODS, kdy delegáty žádal, aby nechali lidi žít a neustále je neobtěžovali různými vyhláškami, příkazy, výměnou občanek, pasů, atd., které stojí také stát v době krize mnoho peněz. Je tedy logické v době krize na jednu stranu šetřit, na druhou utrácet za nepodstatné věci?

Řekl to přesně. Jak má volič chápat ODS jako pravicovou stranu, když ta se podílí na dalším utahování šroubů, na posilování role státu a omezování naší svobody?

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET