Jakl podpisy nezískal. Měl jsem se sběru věnovat usilovněji, říká
Publikováno 08.11.2012 v kategorii: Jakl President!, Ozvěna

V poslední den se do boje o Hrad s potřebnými podpisy zapojili herečka Táňa Fischerová a senátor a podnikatel Tomio Okamura. Naopak 50 tisíc podpisů nedokázali sehnat Klausův tajemník Ladislav Jakl nebo podnikatel Pavel Kořán.

Prezidentskou kandidaturu herečky Fischerové podpořilo přes 72.600 lidí. Fischerová je po europoslankyni Zuzaně Roithové (KDU-ČSL) a někdejší člence Evropského parlamentu Janě Bobošíkové (SBB) třetí ženou, která se o prezidentský úřad bude ucházet. „Myslím si, že přímá volba je oslovením občanské společnosti, aby si vybrala ze svých zástupců někoho, kdo není spojený se stranickými ani ekonomickými mocenskými strukturami a může vnést do této pozice nové akcenty,“ uvedla již dříve na dotaz, proč se rozhodla kandidovat.

Podnikatel a senátor Okamura se vymezil proti hlavním protikandidátům, jimiž jsou, jak uvedl, podle průzkumů předseda poslední úřednické vlády Jan Fischer a Miloš Zeman, který byl premiérem jako šéf ČSSD. Jeho kandidaturu podpořilo asi 61.500 lidí. Novinářům řekl, že jako prezident by mohl účinněji prosazovat uzákonění hmotné a trestní odpovědnosti pro politiky, úředníky a představitele justice, posílení přímé demokracie nebo majetková přiznání pro lidi s příjmy nad 20 milionů korun.

„Dnes vypršela lhůta pro sbírání podpisů na podporu prezidentské kandidatury. Požadovaného limitu padesáti tisíc podpisů se mi dosáhnout nepodařilo. Nashromáždil jsem jen něco přes polovinu tohoto počtu,“ oznámil tajemník současného prezidenta Ladislav Jakl na svém webu. Ani snaha najít podporu mezi zákonodárci mu kandidaturu nevynesla. „Pro mne osobně z toho plyne ponaučení, že jsem se sběru měl věnovat ještě usilovněji,“ dodává k tomu Jakl.

Podpisy se nepodařilo sehnat ani dalšímu z kandidátů, Pavlu Kořánovi. Přestože není všeobecně známou osobností, podařilo se mu k dnešku, kdy lhůta pro nominace končí, nasbírat přes 43.000 podpisů. Ke splnění limitu pro registraci mu chybí podpora zhruba sedmi tisíc lidí. Kořán v prohlášení doporučil volit skutečně nezávislé kandidáty, „za kterými nestojí politické strany, sponzoři ani skrytí lobbisté“.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET