Sobotka, Havel a fusekle
Publikováno 15.11.2012 v kategorii: Postřehy, Zlehka

Narazil jsem dnes v novinách na rozhovor pana Sobotky. Nečetl jsem ho celý, jen upoutávku na první straně, ve kterém je z rozhovoru vypíchnuto, že Sobotka po vítězství Miloše Zemana v prezidentských volbách očekává jeho další Opoziční smlouvu s Václavem Klausem.

Tak nevím. Opoziční smlouva v roce 1998 byla potvrzením vítěze voleb v čele vlády. Tedy tím, co dnes požaduje pan Pospíšil v Plzeňském kraji, nebo co chtěl pan Tůma před dvěma lety na pražské radnici. Takže Sobotka očekává, že Zeman s Klausem instalují vítěze posledních sněmovních voleb pana Paroubka v čele vlády? A jak by to udělali, když ani jeden nemá své armády ve Sněmovně?

Ale možná má Sobotka jinou definici Opoziční smlouvy. Možná je to podle něj cokoli, na čem se dohodnou Klaus se Zemanem. Ale proč se tedy tak nenazývá jejich dohoda o menšinové vládě z roku 1996? Ta byla přece úplně stejná jako ta o dva roky pozdější: v obou případech vítěz voleb dostal křeslo premiéra a druhý v řadě křeslo šéfa Sněmovny. Tak proč se o té Opoziční smlouvě z roku 1996 takto nemluví? Asi proto, že ta o dva roky pozdější už nebyla sjednána pod patronací prezidenta Havla.

A když už jsme u Václava Havla, musím se pozastavit nad pohoršením, které u některých občanů vzbudil nápad vyhrnout si v den výročí smrti exprezidenta kalhoty. Já tedy pohoršen nejsem, naopak. Aspoň uvidíme, kolik z těch, co si vyhrnou kalhoty, nosí červené ponožky.

L. J.

Webdesign: Kabris|NET